Drama rond ick-cao

Vakbonden en werkgevers staan lijnrecht tegenover elkaar

Werkgeversvereniging ICT, onderdeel van Nederland~ICT, legt een bom onder de branchebrede ick-cao, stellen de vakbonden. De werkgevers vinden op hun beurt dat de bonden niet realistisch zijn. Kortom, de onderhandelingen zitten muurvast.

De cao voor informatie-, communicatie- en kantoortechnologie (ick) is bedoeld voor de hardwaresector. De Werkgeversvereniging ICT voert voor zijn leden (zo'n 150) die ook lid zijn van de brancheorganisatie Vifkantec de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Gerard van Hees, bestuurder bij FNV Bondgenoten, zegt dat de vereniging morrelt aan de grondslagen van de ick-cao. "De werkgevers willen resultaatafhankelijke beloningsvormen die de structurele collectieve loonsverhoging over 2003 moet vervangen. Bovendien stellen zij voor de adv af te schaffen voor nieuw personeel. Deze voorstellen zijn voor ons onbespreekbaar: het gaat om de aantasting van primaire arbeidsvoorwaarden."

Afzonderlijk
Op het vlak van de afzonderlijke bedrijfs-cao's gaat het iets beter. De vakbonden hebben recent met Pinkroccade een principeakkoord voor een cao tot 1 januari 2004 gesloten. Ook met T-Systems is een akkoord bereikt: een loonsverhoging van 1 procent tussen 1 april 2003 en 1 april 2004. Bij Atos Origin en Getronics zijn de onderhandelingen echter geschorst. Een belangrijk breekpunt in alle onderhandelingen is overigens de compensatie voor de verhoging van de pensioenlasten.
Van Hees wijst erop dat in het nabije verleden de ick-cao altijd een keurige, gematigde loonsontwikkeling heeft gekend. "Wij hebben nooit gek gedaan in de hoogtijdagen. Daarom moet er in mindere tijden ook een normale loonsverhoging komen." Het stoort hem dat de werkgevers niets voelen voor de verhoging van 2,5 procent over een jaar, zoals die in het Centraal Akkoord is vastgelegd, maar alleen willen praten over een maximale verhoging van 1,5 procent over achttien maanden. Hij verwijt de werkgevers te huilen als wolven in het bos, nu het economisch tegenzit, en alleen aan de korte termijn te denken.
CNV-onderhandelaar Maurice Limmen zegt over het adv-voorstel dat dit tot ongelijkheid tussen oud en nieuw personeel leidt en geen nieuwe banen oplevert. Hij vraagt zich verder ernstig af wat er van de ick-cao overblijft. "Ook over aanvullende zaken als een integrale verzuimaanpak liggen de meningen ver uiteen."
Deze week hebben FNV, CNV en De Unie hun leden en de betrokken ondernemingsraden geraadpleegd om te bepalen hoe zij maandag met de werkgevers verder praten. Van Hees wijst erop dat voor veel ondernemingsraden de ick-cao een belangrijke regeling is om op terug te vallen. "In de hardwaresector worden veel zaken geregeld tussen directie en personeelsvertegenwoordigers. Or-leden willen daarvoor kunnen terugvallen op de cao. Maar zij hebben geen zin om te moeten gaan onderhandelen over loon en geleverde prestaties."
Werkgeversvereniging ICT heeft in eerdere verklaringen laten weten een stijging van 2,5 procent veel te hoog te vinden met het oog op de harde klappen die de branche gekregen heeft. De bezwaren van de bonden tegen de invoering van een resultaatafhankelijk beloningssysteem typeren de werkgevers als koudwatervrees. Volgens de vereniging is zo'n regeling gebruikelijk in de ict-sector.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-20T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.