FTC wijst EDS aan als Nastran-verkoper

Monopoliepositie MSC geen simulatie voor beurswaakhond

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft EDS aangewezen als verkoper van de Nastran-simulatiesoftware, naast de huidige leverancier MSC. Deze laatste firma dreigde een monopoliepositie in te nemen. Onverteerbaar voor de beurswaakhond, omdat het van oorsprong een Amerikaanse overheidsontwikkeling is.

De oorsprong van MSC Nastran-simulatiesoftware gaat terug tot de Nasa in de jaren zestig. In opdracht van de ruimtevaartorganisatie ontwikkelden Richard MacNeal en Robert Schwendler - de oprichters van simulatie- en ontwerpsoftwarefirma MSC in 1963 - de simulatie-applicatie Sadsam, een voorloper van de Nastran-toepassing. Deze in opdracht van de Nasa geschreven software werd daarna MSC en een aantal andere bedrijven in licentie gegeven. Het MSC Nastran-cad-pakket ontwikkelde zich evenwel tot de standaard-simulatiesoftware in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Er gaat geen enkel vliegtuig de lucht in zonder dat bij het ontwerp ervan gebruik is gemaakt van Nastran, beweert MSC.
Nadat MSC in 1999 de twee kleinere Nastran-specialisten Universal Analytics (UAI) en Computerized Structural Analysis & Research (Csar) overnam, ging bij de FTC - zij het pas twee jaar later - het alarm af. Volgens de beurswaakhond had MSC al 90 procent marktaandeel, terwijl UAI en Csar elk zo'n 5 procent van de markt bedienden. De FTC schat de totale marktomzet op 60 à 70 miljoen dollar, waarvan de helft buiten de Verenigde Staten komt. MSC zou door deze twee acquisities Nastran-monopolist worden, terwijl het bovendien van origine om binnen de overheid ontwikkelde software gaat. De FTC beschuldigde MSC van illegale monopoliepraktijken en eiste hernieuwde competitie door de overnames ongedaan te maken of de broncode ook bij andere leveranciers onder te brengen. Na twee jaar onderhandelen is hier de begin deze maand bekendgemaakte overeenkomst uitgerold, waarbij EDS toegang heeft gekregen tot de broncode van de huidige commerciële Nastran-versie, alsmede de wereldwijde distributierechten.

Solver

De Texaanse automatiserdeer zal de software onder de naam NX Nastran uitbrengen, waarmee het valt binnen de NX-productportfolio van de divisie product lifecycle mnagement (PLM Solutions). Frans Adamowicz van EDS PLM Solutions Benelux
vertelt dat EDS Nastran reeds verkocht in licentie voor MSC. "Nu we de beschikking over de kern van het product hebben gekregen, zullen we een eigen Nastran-versie ontwikkelen." Hij legt uit dat de kern (Nastran-solver) rekensoftware is die een cad-model in kleine elementjes kan opdelen, en per element - door er in simulatie veel kracht op uit te oefenen - het breekpunt kan bepalen. "Bij deze rekenmodule is er software nodig om de uitkomsten te visualiseren en om te analyseren, de zogeheten pre- en postprocessing. Deze hulpmiddelen hebben we in huis."
De PLM Solutions-tak van EDS is voortgekomen uit de samensmelting eind 2001 van het onderdeel Unigraphics Solutions en het overgenomen Sdrc. De divisie is goed voor 2,1 miljard dollar aan opbrengsten. MSC Software, met een Nederandse vestiging in Gouda, draaide in 2002 344 miljoen dollar omzet.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-20T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.