Hijgend Spyros gestruikeld

Strenge huisbankier en mislukte overname door Magnus doen adviseur de das om

Net niet overgenomen worden en een harde opstelling van de bank hebben Spyros uiteindelijk genekt. De bedrijfsadviseur uit Zeist is de klap van het echec rond Total-e nooit helemaal te boven gekomen. Alleen zuster-bv Customer Business Solutions hoopt te overleven.

Spyros (vernoemd naar de Griek Spyros Louis die op de eerste moderne Olympische Spelen van Athene in 1896 de marathon won) startte in de jaren tachtig als business consultancy-kantoor. Automatiseerder Total-e beschouwde het bureau in 2000 als dé toegang tot directiekamers om er e-handelsoplossingen te slijten. De aangekondigde overname werd echter nooit afgerond, omdat Total-e eind dat jaar ten onder ging. Belangrijkste oorzaak: de vreemde strapatsen van de op geld en macht beluste grootaandeelhouder en bedrijvenopkoper Harold van Arnem, wiens laatste firma Metrofiberlink (een Amerikaanse netwerkfirma) inmiddels ook het loodje heeft gelegd.

Rabobank

Spyros kon ondanks een groot verlies in 2000 doorgaan. Het startte samen met enkele ex-Total-e medewerkers een aantal crm-activiteiten die het in een afgescheiden bv - Customer Business Solutions in Hardinxveld - onderbracht. Het idee was om deze oplossingen aan te bieden als aanvulling op de advies- en detacheringactiviteiten van Spyros. In 2001 leek het tij met een minimale winst te keren, maar 2002 gaf een boemerangeffect te zien. Het ineenstorten van de telecommarkt, waar Spyros de nodige klanten had, en het naijlende Total-e-echec, waardoor het moeilijk was om klanten vast te houden, zorgden voor een dramatische omzetdaling. Volgens welingelichte bronnen rond de firma begon de Rabobank uit Zeist, die geen probleem had gemaakt van het verlies in 2000, plots moeilijk te doen toen Spyros voor het eerst onder de debiteuren-kredietlijn kwam. Bovendien trok it-adviesbureau Magnus uit Naarden zich na lang onderhandelen terug als koper, terwijl de intentieverklaring tot koop bijna was getekend. Magnus zou uiteindelijk de verschillen tussen beide bureaus te groot hebben gevonden en de orderportefeuille te klein. Het beursgenoteerde bedrijf wil zelf geen inhoudelijk commentaar geven, omdat het volgens voorschrift pas mededelingen over overnames doet wanneer een intentieverklaring is ondertekend.
De Rabobank zegde na de mislukte overname door Magnus de kredietlijn op, wat het eind voor het noodlijdende Spyros betekende. De firma ging vorige maand failliet. Inclusief de detacheringtak Mother IT staan zo'n vijfendertig medewerkers op straat. Curator Erik van Emden van het Utrechtse advocatenkantoor Bosselaar & Strengers meldt dat er geen doorstart komt. Hij bekijkt nog of de Rabobank de juiste procedures heeft gevolgd toen het de kredietlijn introk. De Hardinxveldse zuster-bv (vijftien medewerkers) van Spyros hoopt nog de dans te ontspringen.
 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-21T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.