Qface saneert opnieuw

Bedrijf zoekt verwoed naar inkomsten buiten detachering

Detacheerder Qface ontslaat ruim zeventig van de vierhonderd werknemers. In januari dit jaar zette het bedrijf uit Schiphol-Rijk al zo'n zestig mensen op straat. De directie voert bovendien een nieuwe organisatie-indeling door: de firma bestaat voortaan uit drie zelfstandige divisies.

Qface is een samensmelting van drie it-partijen: de detacheerders Proface en Systems Consultants Nederland (SCN) en migratiespecialist ASG de Veer. Volgens commercieel directeur Erik Holtz is een nieuwe reorganisatie noodzakelijk vanwege de voortdurende slechte economische omstandigheden. Hij noemt vooral de banken, zoals ABN Amro, Rabobank en ING, die fors snijden in ict-inhuur. Qface heeft daarbij het probleem dat het in veel gevallen geen voorkeursleverancier meer is.
Volgens Patrick Banis, bestuurder bij FNV Bondgenoten, is deze sanering de beste garantie voor een levensvatbare toekomst. Of het bedrijf van verdere reorganisaties verschoond kan blijven, durft hij gezien de marktomstandigheden niet te zeggen. Voor de ruim zeventig ontslagen werknemers geldt het sociaal plan dat in januari al was opgesteld.

Belastingschuld

Holtz ontkent dat Qface als fusiebedrijf is mislukt. Hij beweert dat na de integratie van januari 2001 de omzet een stijgende lijn te zien gaf tot september. Daarna zakte de markt in. Qface zag de omzet in 2001 op 65 miljoen gulden uitkomen en sloot af met een licht verlies. Nadelig was de grote belastingschuld van SCN, die na de fusie als een lijk uit de kast opdook en de liquiditeit in gevaar bracht. Inmiddels is een regeling met de Belastingdienst getroffen.
De directie tracht door het opzetten van andersoortige diensten dan detachering nieuwe opdrachten binnen te halen. Zij denkt daarbij aan uitbesteding en biedt middelgrote ondernemingen aan om het systeembeheer en de helpdesk over te nemen. De nieuwe organisatieopzet sluit hier op aan. Het bedrijf bestaat voortaan uit drie werkmaatschappijen: Qface System Management (Rijswijk, 240 medewerkers), Qface Ict Dienstverleners (Schiphol-Rijk, vijftig medewerkers) en Qface Education (Veendendaal, twintig medewerkers).
 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-21T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.