Imec bouwt in nano-lab

Vlaamse overheid en bedrijfsleven investeren in geavanceerd onderzoek

Het twintig jaar oude Leuvense Imec bereidt zich voor op de toekomst met een investering in een nanotechnologie laboratorium van achthonderd miljoen euro in de komende vijf jaar.

  
Gilbert Declerck, algemeen directeur van Imec
Het startschot werd gegeven door de opening van een nieuwe, flexibel bruikbare cleanroom voor de productie van 'sub 45 nm technologie'-chips op 300 mm siliciumschijven annex kantoorruimte voor vierhonderd onderzoekers. Na een eerste inbreng door de Vlaamse overheid zullen bijdragen van zeven kernpartners (gehoopt wordt op negen) - Intel, Samsung, Texas Instruments (de top drie chipfabrikanten), Infineon, Philips, STMicroelectronics en Matsushita - de ruggengraat van deze investering vormen. De Japanse en Koreaanse belangstelling is het resultaat van intensief relaties opbouwen. Dat mag ook blijken uit het recente - en blijkbaar onverwachte - bezoek van de Chinese premier aan Imec. China wil een instituut naar het model van en in samenwerking met Imec oprichten.

Buitenlands toptalent

Volgens Gilbert Declerck, algemeen directeur, maakt dit alles dat Imec zijn koppositie kan behouden, "ondanks de keiharde concurrentie met andere onderzoeksinstellingen", zoals het Amerikaanse Sematech. "Onze partners sturen echter aan op een meer complementaire werking van die centra", vertelt hij. Daarbij kan Imec onder andere zowel zijn onafhankelijke en multidisciplinaire karakter als zijn twintig jaar resultaten uitspelen. Het is er ook trots op dat het buitenlands toptalent aantrekt.
Naast onderzoek naar productiemethodes zal Imec's 'nano-elektronica' onderzoeksplatform de nieuwe mogelijkheden van nanotechnologie, zoals carbo-nanotubes, in chips bestuderen, stelt Luc van den Hove, directeur chiptechnologie. De nano-activiteiten zullen geen afbreuk doen aan de andere onderzoeksrichtingen rond 'intelligente omgevingen'. Daarbij wordt gedacht aan sensoren, ingebedde systemen, draadloze technologieën, zonnecellen en dergelijke, voor gebruik in alle mogelijke sectoren, zoals de medische wereld, transport en ruimtevaart. Declerck benadrukt de samenwerking daarbij met Vlaamse mkb (zo'n zeventig in 2003) en derden (zoals een 'spin off' van de universiteit in Namen).
Wat betreft financiering van zijn activiteiten noteerde Imec in 2003 een stijging van de waarde van de opdrachten met 6 procent. Het bedrijfsplan voor 2005 voorziet een groei met 15 tot 20 procent.< BR>
 
Guy Kindermans, Data News

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-18T00:00:00.000Z Guy Kindermans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.