'Microsoft bevoordeelt gebruikers'

Getuige Schmalensee moest schade Eubanks herstellen

Gebruikers profiteren in hoge mate van Microsofts handelwijze. Dit zei econoom Richard Schmalensee van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) eerder deze week tijdens de rechtszaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen Microsoft.

Hij betoogde dat het groeiend gebruik van Internet en de lagere prijzen voor de browsers voor een groot deel te danken zijn aan de concurrentiestrijd, waaraan Microsoft deelneemt. De gebruikers profiteren dus alleen maar van de handelwijze van de onderneming.
Deze week vonden de laatste getuigenverhoren plaats in de antitrustzaak tegen Microsoft. De software-fabrikant had Schmalensee als laatste pleitbezorger opgeroepen. De econoom moest een soort samenvattende reactie geven op de belangrijkste beschuldigingen aan het adres van de aangeklaagde onderneming. Schmalensee verscheen in januari van dit jaar ook al voor de rechtbank. Destijds toonde aanklager David Boies enkele inconsistenties aan in de uitspraken van de econoom. Deze keer kwam de getuigenis van Schmalensee beter uit de verf.

Gratis

De rechter toonde grote interesse in de vraag of Microsoft de concurrentie heeft geschaad door de Internet Explorer gratis aan te bieden. Immers, het verlagen van de prijs voor de browser kan een monopolistisch middel zijn om concurrent Netscape uit de markt te drukken. Schmalensee gaf echter aan dat een verlaging alleen duidt op een dominante positie, als deze maatregel de concurrent vernietigt, waardoor de monopolist de prijzen weer kan verhogen.
Dit is volgens de econoom niet het geval. Hij zei dat de strijd tussen Netscape en Microsoft op de browsermarkt nog niet over is, aangezien beide bedrijven miljoenen guldens investeren in de ontwikkeling van respectievelijk de Navigator en Internet Explorer. Er kan dan ook geen sprake zijn van een Microsoft-monopolie. Hiermee weersprak hij de mening van zijn collega Franklin Fisher. Deze overheidsgetuige verklaarde dat de browserstrijd in 1995 al eindigde.

Eubanks

Schmalensee moest de schade herstellen die Microsoft leed door het optreden van Gordon Banks, voormalig topman van Symantec. De aanklagers veegden vorige week de vloer aan met deze Microsoft-getuige. In eerste instantie beweerde Eubanks dat Symantec nimmer last heeft gehad van druk door Microsoft. Tijdens het verhoor van de aanklager moest hij echter toegeven dat Microsoft een 'natuurlijke monopoliepositie' innam. Bedrijven die de software-fabrikant steunen, krijgen een bevoorrechte positie. Symantec was een van deze bedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-25T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.