Fenit wil digitale rechten in grondwet

    Vertrouwen in Internet door burgers groeit als de rechten zijn verankerd in de grondwet.

Om deze reden wil de Fenit zo snel mogelijk een wijziging van de nationale constitutie. De Federatie van Nederlandse ondernemingen in de Informatietechnologie reageert met dit standpunt op het rapport van de Commissie Grondrechten dat onlangs is uitgebracht. De organisatie onderschrijft de poging van de commissie om digitale burgerrechten in de grondwet vast te leggen. Het stelt voor artikel 13 zodanig te wijzigen dat 'alle burgers het recht hebben vertrouwelijk te communiceren'. De vrees van mensen die deze omschrijving te vaag vinden, betitelt de Fenit als 'juridische koudwatervrees'.
"Een dergelijk grondrecht levert op deze wijze de nodige bescherming tegen het ongeautoriseerd aftappen van e-mail verkeer door overheid en justitie", motiveert de Fenit de opmerking dat aanpassing van de constitutie Internetgebruik bevordert. De regering moet op korte termijn met een voorstel komen, omdat een grondwetswijziging twee keer door het parlement moet worden behandeld. Een keer voor en een keer na nieuwe verkiezingen. De Fenit gaat dit standpunt actief voorleggen aan diverse parlementariërs om een rol in de discussie te kunnen meespelen.  MS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-23T00:00:00.000Z Maud de Sitter
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.