Turbulentie in adviesmarkt

Overname Kpmg-onderdelen geeft Atos Origin voet tussen directiedeur

De overname van Kpmg Consulting in Engeland en Nederland door Atos Origin is tekenend voor de onrust in de ict-advieswereld. De ingekrompen markt en de imagoproblemen onder consultants vragen om drastische maatregelen.

Mijlpalen ict&advies
1995: EDS koopt AT Kearney.
1998: Fusie Price Waterhouse en Coopers & Lybrand.
1999: Deloitte & Touche verwerft Bakkenist Beheer.
2000: Ernst & Young Consulting verkocht aan Cap Gemini.
2000: Rijnconsult naar Ordina.
2001: Scheiding Arthur Andersen en Andersen Consulting (Accenture).
2002: Deloitte & Touche lijft Andersen Nederland in.
 
De advies- en accountantkantoren kampen met twee vraagstukken: hoe gaan de inkomsten uit de ict-markt weer omhoog en hoe brengen we een duidelijke scheiding aan tussen de consultancy- en accountancyactiviteiten om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan. Die druk is vergroot na het Enron-schandaal en de aftakeling van Arthur Andersen. Sommige kantoren verzelfstandigen hun adviestak om deze naar de beurs te brengen, zoals de Amerikaanse Kpmg Consulting-organisatie. Dit jaar staan verder de beursgangen van de adviespraktijken van Deloitte Touche en PWC (onder de naam Monday) op de agenda.
Andere kantoren kiezen voor aansluiting bij een sterke partner, zoals de Engelse en Nederlandse Kpmg-consultants. Naar verwachting zullen meer firma's volgen. Kopers zijn collega-bureaus of it-dienstverleners, aangezien ict een belangrijk deel is gaan vormen van business consultancy. In voorgaande jaren slokten automatiseerders als EDS (AT Kearney) en Cap Gemini (Ernst & Young) reeds belangrijke advieskantoren op. Atos Origin forceert nu met de inlijving van de Engelse en Nederlandse kantoren van Kpmg Consulting voor 657 miljoen euro de zo gewilde toegang tot de directiekamer om daar strategisch ict-advies te verlenen. Toen Origin nog deel uitmaakte van Philips poogde het tevergeefs PWC Consulting over te nemen, net als daarna HP en naar verluidt IBM.
Bovendien staat Atos Origin in Engeland in één klap op de kaart met een gezamenlijke omzet van 550 miljoen euro en 2700 man personeel. In Nederland komt het bedrijf met het Kpmg-kantoor (tweehonderd miljoen euro omzet, duizend medewerkers) op een omvang van 1200 miljoen euro en negenduizend medewerkers.
Wilbert Kieboom, lid van de raad van bestuur en directeur Atos Origin Nederland, toont zich niet bevreesd voor integratieproblemen, zoals die zich voordeden bij de acquisitie van Ernst & Young door Cap Gemini. "Wij hebben er de tijd voor genomen en duidelijke keuzes gemaakt. De bedrijfsculturen sluiten ook goed op elkaar aan. Bij Cap ging het om een wereldwijde overname."
Met de beide acquisities troeft Atos Origin concurrenten als het Amerikaanse Kpmg Consulting en Unisys af. De automatiseerder was tevens in gesprek met Kpmg in Duitsland, maar dat kantoor heeft besloten aan te haken bij de Amerikaanse zusterorganisatie. Overigens verleent de accountancy-organisatie van Kpmg, die niet is verkocht, ook nog steeds it-diensten, bijvoorbeeld it-auditing.
Of de rol van het Nolan Norton Institute verandert, is nog niet bekend. Dit onderdeel van Kpmg Consulting is gespecialiseerd in strategisch ict-advies, vooral over uitbesteding, maar verliest als onderdeel van Atos Origin zijn onafhankelijkheid.
 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-14T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.