CMG dobbert op mobiele activiteiten

Brits-Nederlandse automatiseerder blijft kwetsbaar door malaise dienstentak

De Brits-Nederlandse automatiseerder CMG probeert zich via kostenbesparingen staande te houden binnen de concurrerende en door de ict-winter getroffen markt voor ict-diensten. De voortvarende ontwikkelingen bij de divisie 'draadloze data oplossingen' zijn een lichtpuntje, maar het is de vraag of CMG genoeg heeft aan deze reddingsboei.

Computable publiceert om de week een overzicht van een ict-segment. Wie zijn de sterke spelers, waar zitten de zwakke broeders, en welke kansen heeft de branche ondanks de economische malaise?
 
De hele serie:
 1. De chipmachinefabrikanten
 2. De processorfabrikanten
 3. De serverproducenten
 4. De PC-producenten
 5. De mainframeproducenten
 6. Markt besturingssystemen
 7. Dienstenleveranciers
 8. Database-leveranciers
 9. De ERP-leveranciers
 10. De CRM-leveranciers
 11. De beveiligingssector
 12. De opslagleveranciers
 13. De onderzoeksbureaus
 14. CMG
 15. Microsoft
 16. IBM
Zeg niet dat ze bij CMG technologisch niet van wanten weten. Toen woensdag 5 juni om klokslag 12.00 uur in het gehele land vrijwel alle 4050 alarmsirenes afgingen, zorgde de Brits-Nederlandse automatiseerder ervoor dat ook doven het konden 'horen' en 'lezen', via een mobiele telefoon met trilfunctie. Het trilsignaal attendeert de gebruiker op een alarmbericht dat zes minuten zichtbaar blijft. Na een half uur verschijnt de melding 'Einde proefalarm'. CMG ontwikkelde en leverde de techniek.
CMG doet sowieso goede zaken met zijn mobiele activiteiten, vallend onder de divisie WDS (wireless data solutions). Vorig jaar was WDS nog een zorgenkindje, nu lijkt het eerder het lievelingetje van topman Cor Stutterheim. Hij verwacht dit jaar een duidelijke omzetgroei voor deze divisie en gaat ervan uit dat de mobiele tak het jaar met winst kan afsluiten. In het rampjaar 2001 werd het jaar afgesloten 32,34 miljoen euro verlies.

Herstructureringen

CMG onderscheidt zich met zijn prestaties op het mobiele terrein positief van zijn Britse concurrent Logica, dat juist een verslechtering van de omstandigheden in de mobiele markt constateerde. Logica ontwikkelt en verkoopt, net als CMG, software voor sms-verkeer. Het verwacht op de korte termijn geen verbetering en ziet zijn omzet uit mobiele activiteiten over het eerste half jaar van 2002 dalen naar 161,7 miljoen Britse pond.
Waardoor staat CMG er mobiel beter voor? Ten eerste moest het vorig jaar al ingrijpen bij zijn verlieslijdende WDS-divisie; maatregelen die Logica pas recent heeft aangekondigd. In totaal ontsloeg CMG tijdens herstructureringen vijfhonderd medewerkers in Duitsland en Groot-Brittannië. WDS is daardoor leaner en meaner geworden, zonder dat het moederbedrijf daarnaast vergat door te gaan met innovatieve activiteiten en het uitbreiden van het internationale bereik. Het sloot bijvoorbeeld contracten af met het Portugese TMN (Telecommunicacoes Móveis Nacionais) voor levering van programmatuur waarmee via mobiele telefoons beeld, geluid en tekst te verzenden en te ontvangen is.
 

  
Na een winst van 45 miljoen pond in 2000 dook het Nederlands-Engelse CMG een jaar later bijna zeshonderd miljoen in het rood. De omzet groeide echter met zo'n 14 procent naar 920,4 miljoen pond.

Dreigende ademnood

CMG lijkt dus mobiel gezien op orde. Dat geldt niet voor de ict-diensten, die toch een aanzienlijk deel van de totale omzet uitmaken. Recentelijk verlaagde de automatiseerder zijn omzetvoorspellingen over het eerste halfjaar. De omzetprestatie die over de tweede helft van 2001 is geboekt, wordt waarschijnlijk over de eerste helft van dit jaar niet gehaald.
Vooral in de ict-dienstverlening is sprake van een guur marktklimaat. De aanhoudend kwakkelende vraag, de voortdurende prijsdruk en de heftige concurrentie zorgen ervoor dat de onderneming alleen via kostenbesparingen zijn positie kan handhaven. De barre omstandigheden treffen niet alleen de Brits-Nederlandse automatiseerder. Ook concurrenten als Cap Gemini Ernst & Young, het eerder genoemde Logica, EDS en IBM Global Services hebben er last van.
Tussen deze rivalen is CMG eigenlijk maar een kleine speler, die moet trachten in nichemarkten, zoals de overheidssector, zijn winst te halen. Het zal ook wel de wenkbrauwen hebben opgetrokken na het nieuws van de overname van Kpmg Consulting door concurrent Atos Origin. De laatste slaagt er als een van de weinige in om, ondanks de aanhoudende tegenwind in de ict, fraaie cijfers te laten zien. Door nog ingrijpender kostenbesparingen en een grote hoeveel uitbestedingsopdrachten is Atos Origin de concurrentie ver vooruit. Het wist zijn productiviteit over de afgelopen periode op te voeren naar 72 procent. Daar kan CMG alleen nog maar van dromen.
Het is voor CMG te hopen dat Atos Origin in de dienstensector de komende periode niet teveel in zijn vaarwater gaat zitten, want dan dreigt het in ademnood te komen. De activiteiten op het gebied van it-dienstverlening blijven een risicofactor voor de continuïteit, zeker als de ict-markt niet op korte termijn ontdooit. De ict-diensten vormen een dusdanig belangrijke component binnen de portefeuille van de automatiseerder dat de voortvarende ontwikkelingen binnen de WDS-divisie die voorlopig niet kunnen compenseren.
 
Marten Dijkstra

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-14T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.