Loongolf teistert IT-branche

Werkgevers noodgedwongen door de knieën

De lonen in de automatisering nemen explosief toe. In 1998 zal de gemiddelde stijging van het salaris ongeveer 10,1 procent bedragen. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van het Beloningsonderzoek 1998 van De Breed & Partners. De gevreesde loongolf is hiermee een feit.

De loonstijging in de automatisering is groter dan de gemiddelde salarisverhogingen in Nederland. Uit de tussentijdse resultaten van het Nationaal Beloningsonderzoek blijkt dat de Nederlandse lonen met 6 procent zullen stijgen. Dat is fors, maar het kan de vergelijking met de IT-branche nauwelijks doorstaan.
Werkgevers in de IT-sector hebben lange tijd krampachtig geprobeerd de loonstijging binnen de perken te houden. De tekorten aan automatiseringspersoneel zetten dit loonmatigingsbeleid echter stevig onder druk, waardoor zich toch een loongolf aandient. Vorig jaar stegen de salarissen gemiddeld met 7,6 procent.

Goede zaken

Productmanagers, accountmanagers en marketingmanagers kunnen de grootste salarisstijging sinds lange tijd tegemoet zien. Hun maandelijkse bankafschrift zal een salaris aangeven dat 15 procent hoger ligt dan vorig jaar. De lonen van service- en supportmanagers zullen met 13,4 procent stijgen. Verkopers doen ook goede zaken, met een toename van 12 procent. Verder kunnen technisch ontwerpers (11,6 procent), Database-ontwerpers -en specialisten (11,6 procent) en de IT-adviseurs (11 procent) het jaar met vertrouwen tegemoet zien. De applicatiebeheerders gaan er met een stijging van 4,9 procent het minst op vooruit. Een hoofd van een computerafdeling of rekencentrum gaat 5,1 procent meer verdienen. Ook telecommanagers, Internet-specialisten en Webmasters blijven achter (5,4 procent), evenals systeemontwerpers (5,7 procent).

Zorgelijk

Woordvoerder Machiel de Rooij van branche-organisatie Fenit noemt de salarisstijging zorgelijk. "Ik ben nog niet eerder dergelijke groeicijfers tegengekomen". De Rooij vindt deze ontwikkeling wel logisch, gezien de capaciteitsproblemen op de arbeidsmarkt. "We moeten structurele maatregelen nemen om een verdere explosie te voorkomen. De instroom van nieuwe automatiseerders zal moeten toenemen." Bestuurder Gerard van Hees van FNV Dienstenbond vreest voor een structurele scheefgroei van de salarissen, waardoor de IT-branche zichzelf uit de markt prijst. "We moeten niet terug naar de trauma's uit de beginjaren van dit decennium, toen werkgevers met een pennenstreek de lonen met 15 procent verlaagden, omdat de kosten te hoog waren." Van Hees verwacht dat de loonstijging op een gegeven moment zal afnemen. "Opdrachtgevers moeten deze stijgingen betalen en op een gegeven moment wordt het te duur."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-12T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.