ABN Amro: Tij gunstig voor IT-industrie

AMSTERDAM - De IT-industrie ontwikkelt zich dit jaar gunstig, gelet op de optimistische verwachtingen die veel Nederlandse IT-ondernemingen onlangs hebben geuit. Anders dan bij oplevingen in het recente verleden is de economische groei niet langer de enige belangrijke drijvende kracht op de achtergrond. Veeleer spelen twee bijzondere factoren een rol: de problematiek rond het jaar 2000 en de aanstaande introductie van de nieuwe Europese munteenheid.

Dit stellen de effecten-analisten van ABN Amro in een recent rapport. Pas kort geleden zijn ondernemingen er achter gekomen dat de overgang naar de volgende eeuw aanzienlijke gevolgen heeft voor de IT-systemen. Veel ondernemingen gebruiken namelijk nog oude computerprogramma's die slechts twee cijfers kennen om een jaar mee aan te geven. De reparatie hiervan is niet bijzonder ingewikkeld, maar het probleem ligt in de noodzaak elke regel computercode na te kijken. Volgens de Gartner groep kunnen de kosten om deze fout te herstellen oplopen tot 1,50 dollar per regel.
De invoering van een gemeenschappelijke Europese munt, de Euro genaamd, vereist de massale aanpassing van financiële software. Zulke veranderingen kunnen dramatische gevolgen hebben, aangezien het ernaar uitziet dat de Euro gelijktijdig met bestaande valuta zal worden gebruikt. Vandaar dat nieuwe, ingewikkelder programmatuur moet worden ontwikkeld. ABN Amro gelooft dat de kosten hiervan groter zullen zijn dan die rond het 'Jaar 2000'-probleem. De bank neemt aan dat de prijzen voor specifieke projecten rond deze twee problemen volgend jaar zullen beginnen op te lopen als gevolg van schaarste op de arbeidsmarkt. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-14T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.