Twee procent meer voor Nederlandse ict'er

Daling beloning zit hem in de extra's

De gemiddelde Nederlandse ict'er verdient dit jaar 38.500 euro per jaar, 2 procent meer dan een jaar geleden. De constante beloning (salaris, vakantiegeld en extra maanden) steeg de eerste maanden van 2003 zelfs met 4 procent vergeleken met vorig jaar. De variabele beloning (gratificatie, provisie, tantième e.d.) is in diezelfde periode daarentegen fors gedaald met 13 procent.

Volkswagen
Meer dan de helft van de respondenten rijdt in een 'auto van de zaak (52 procent lease-auto, 4 procent eigendom bedrijf) van gemiddeld 24 duizend euro. De Volkswagen Golf is bij de ict'ers de meest gereden auto (5 procent), de Renault Megane is met 4 procent de nummer twee, de Ford Focus nummer drie. Onder aan de top tien staan de Renault Laguna II, de Opel Zafira en de Seat Leon.
De Breed weet van de ict'ers een uitgebreide lijst van automobiel-extra's los te peuteren. Zo zijn standaard. Metallic lak en airco (beide 46 procent) net iets populairder dan abs en elektrische ramen (42 procent).
Het hoogste salaris krijgt een ict'er die werkt in de dienstverlening (52 duizend euro) of de industrie/handel (47 duizend). De overheid blijkt met 46 duizend euro nog iets meer te betalen dan de automatiseringsbedrijven (hekkensluiter met een gemiddelde van 45 duizend euro).
De gemiddelden blijken uit de cijfers van adviesbureau De Breed & partners. De cijfers voor het zogenoemde Beloningsonderzoek van de managementconsultants komen van ict'ers die zelf op de website hun gegevens invoeren om ze direct te kunnen vergelijken met de gemiddelden voor de branche. Voor 2003 verzamelde De Breed de cijfers van iets minder dan 2000 ict'ers.

Geen kinderen

Van deze groep is 93 procent man. Iets meer dan een derde van de automatiseerders die hun gegevens achterlieten is tussen de dertig en vierendertig jaar oud en heeft gemiddeld acht jaar ict-werkervaring. Van de groep is 44 procent gehuwd en heeft 61 procent geen kinderen (4 procent krijgt voor gemiddeld 2566 euro per jaar aan kinderopvang).
Programmeur en systeembeheerder wordt het meest (8 procent) genoemd als de ict'er wordt gevraagd naar zijn functionele achtergrond. De respondenten zijn daarnaast helpdeskmedewerker, projectleider en teamleider (alledrie 3 procent). Systeemontwerper, projectmanager, informatieanalist, manager of erp, SAP- of Baan-analist komen met 2 procent minder vaak voor.
Een op de drie automatiseerders krijgt een dertiende maand. Een overwerkvergoeding ontvangt slechts 5 procent van de ict'ers ( 3106 euro). Bijna een derde (29 procent) krijgt een gratificatie van gemiddeld 2822 euro. Bij 68 procent is het wao-gat afgedekt; de werkgever draagt in de helft van deze gevallen hieraan bij. Een kwart krijgt de telefoonkosten vergoed en bij 17 procent worden de internetkosten vergoed.

Kantoorwerkers

Hbo en mbo zijn de meest genoten beroepsopleiding, respectievelijk 49 en 30 procent. Universitair opgeleid is 20 procent en postdoctoraal 2 procent van de deelnemers.
De meesten studeerden Informatica of Informatiekunde (15 procent) of Elektronica/Elektrotechniek (6 procent). Populair is met 5 procent de Hogeschool van Utrecht. Op de tweede plaats komen met 3 procent de Fontys Hogeschool in Eindhoven en de Haagse Hogeschool en HTS. De universiteiten in Twente, Eindhoven, Nijmegen, Delft en Utrecht scoren allemaal 2 procent.
Vier op de tien ict'ers werkt voornamelijk op het kantoor van de werkgever; 24 procent is gedetacheerd. Negen respondenten (0 procent van de populatie) werken via het uitzendbureau.
Het zijn vooral de grote steden die de ict'ers trekken, voor wat betreft wonen en werken. Het westen en midden van Nederland is voor 55 procent het woongebied: in Amsterdam woont 5 procent van de deelnemende ict'ers, het is daarnaast de werk-locatie voor 10 procent van de respondenten. Rotterdam staat op de tweede plaats wat betreft wonen; het komt echter na Utrecht als plaats waar gewerkt wordt. De minst populaire woonlocatie uit de top tien is Breda (1 procent); de minst populaire werk-locaties zijn Delft, Arnhem, Den Bosch en Amstelveen (alle 1 procent).< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-13T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.