Kamer fluit Van Gennip terug

'Nederland moet tegen softwarepatenten stemmen'

De Tweede Kamer wil dat Nederland terugkomt op zijn stem voor softwarepatenten. Dat bleek vorige week donderdag in Den Haag tijdens een debat met staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip.

Partijen als PvdA, D66, CDA, VVD en SP uitten felle kritiek op minister Laurens Jan Brinkhorst. Die schreef de Kamer begin mei dat het Europees Parlement en de Raad van ministers voor Concurrentievermogen het eens waren over softwarepatenten. Van Gennip gaf toe dat die informatie niet juist was: "Een fout van de tekstverwerker."
Het parlement vindt dat het daardoor de kans heeft gemist Brinkhorst op andere gedachten te brengen. De minister stemde in de Raad voor softwarepatenten. De partijen willen echter dat Nederland hetzelfde eist als het Europees Parlement. Dat wil veel meer restricties om softwarepatenten te voorkomen. Van Dam: "Brinkhorst heeft het Europees Parlement op een regenteske manier genegeerd. Dat had een verstandig besluit genomen, maar de Raad heeft gekozen voor de belangen van de grote bedrijven."

Bescherming

Volgens Van Gennip stemde Brinkhorst in Dublin voor, omdat hij meent dat de wijzigingen die de Raad aanbracht in het voorstel van de Europese Commissie triviale patenten voorkomt en ook het mkb bescherming bieden. "De Raad heeft 26 van de 64 amendementen van het Parlement overgenomen. Tien andere, daar dubt ze nog over."
Volgens haar wil de Raad niet dat software als zodanig te patenteren is. "We willen hier geen Amerikaanse toestanden." Wel kan software in combinatie met hardware gepatenteerd worden. "Ik heb zelf als programmeur gewerkt in Sillicon Valley. Ik weet uit eigen ervaring dat de kleine bedrijven hun uitvindingen zonder patentbescherming niet op de markt brengen. Die worden dan of opgezogen door grote bedrijven, of nageäapt."
De staatssecretaris stelde dat er nog voldoende tijd is voor discussie over de patentrichtlijn. Het voorstel gaat eerst nogmaals naar het Europees Parlement. Daarna buigt ook de Raad zich er weer over. Komen de twee er dan niet uit, dan volgt een derde ronde. "Lukt het dan nog niet, dan komt er helemaal geen richtlijn."
Francine Giskes (D66) wilde van Van Gennip weten wat de legale status is van de ongeveer dertigduizend softwarepatenten die het Europees Patentbureau al verleende. "Die zijn strijdig met een (Europees) patentconvenant. Als een van de bezitters er een zaak over begint, gaat ie nat. Maar maakt de softwarepatentwet ze nu wel of niet geldig?" Dat antwoord komt per brief, zei Van Gennip.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-11T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.