'Ict-advies uit de gratie'

Prestaties dienstverleners onder de maat

Nederland gaat bezuinigen op ict-advies. Dat stelt Jacob Verschuur, Ernst & Young-mededirecteur. Het adviesbureau presenteert vandaag de vierde editie van de 'ict-barometer', een tweemaandelijks enquête onder ruim vijfhonderd topmanagers van Nederlandse bedrijven en overheden. "Als organisaties moeten bezuinigen, gebeurt dit het eerst op consultancygebied."

  
Volgens Ernst & Young verwacht 31 procent van directeuren en managers dat de komende tijd bezuinigd gaat worden op it-adviesdiensten.
Volgens het onderzoek verwacht 31 procent van de respondenten bezuinigingen op ict-advies. Verschuur vindt de voorspelling opmerkelijk; de eerdere onderzoeken wezen daar niet op. "De consultants zijn uit de gratie." Het minst welkom zijn de adviseurs in de productindustrie; hier geeft 42 procent aan bezuinigingen te verwachten op ict-consultancy. Bij de overheid en bij non-profit organisaties verwacht 33 procent van de ondervraagden dit.
De bezuiniging op adviesdiensten overtreft die op detachering. Een kwart van de geënquêteerden verwacht minder uitgaven aan maatwerksoftware. Hetzelfde geldt voor onderhoud van besturingssystemen. Met minder uitgaven aan algemene ict-ondersteuning houdt 12 procent rekening.

Ingewikkeld

Verschuur is niet gerust over de bezuiniging op adviesdiensten. "Bedrijven stoppen met innoveren. Ict-verbetering is niet langer een managementtaak. De algemeen directeur is blij dat hij dit ingewikkelde punt kan overdragen aan de financieel directeur."
De consultant wijst op een tweede opvallende conclusie uit het onderzoek. De ict-dienstverleners krijgen nog steeds een magere voldoende voor hun verrichtingen. Verschuur verwachtte dat in de krappere markt de ict-dienstverleners beter hun best zouden doen om het hun klanten naar de zin te maken. "In plaats van opnieuw een 6,4 had daar nu minstens een 7 moeten staan."
 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-14T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.