Franeker weer even universiteitsstad

FRANEKER - Deze week promoveert Henk Bekker tot doctor aan de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen in de Martinikerk te Franeker. Het is voor het eerst sinds 1811 dat in deze Friese plaats weer een promotieplechtigheid plaatsvindt.

Henk Bekker is de eerste Fries die een onderzoek dat aan de Rijksuniversiteit Groningen is verricht, in zijn geboorteprovincie mag afsluiten. Deze gebeurtenis zal voortaan jaarlijks een aantal keren gaan plaatsvinden. Het gaat dan om promovendi die een persoonlijke band met Friesland hebben of promoveren op een onderzoek dat een relatie met deze provincie heeft.
De Franeker Academie werd in 1585 opgericht, bijna dertig jaar voor de stichting van de Groninger universiteit, en behoorde lange tijd tot de grootste en bekendste universiteiten van Nederland. In de 18e eeuw ging het bergafwaarts met het hoger onderwijs in Franeker. In 1811, ten tijde van de Franse overheersing, maakte een decreet van Napoleon een eind aan de instelling.
Met de hernieuwde promoties in Franeker wil de Groningse universiteit de banden aanhalen met de stad die vroeger haar grootste concurrent huisvestte.
Bekker, van wie in de zeventiende eeuw een familielid rector van de Franeker Academie is geweest, promoveert op het proefschrift "Molecular Dynamics Simulation Methods Revised". Het is het resultaat van een onderzoek naar de manier hoe de werking van moleculen met behulp van computersimulatie kan worden bestudeerd. Het gedrag van moleculen hoeft dan niet meer met reageerbuizen en microscopen te worden bekeken, maar via de virtuele wereld van de computer. CZ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-14T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.