Tijdbom onder de Nederlandse elektronische handtekening

Baltimore Technologies zoekt koper voor activiteiten

Het gaat slecht met de leverancier van de software waarop de infrastructuur voor de Nederlandse handtekening voor een belangrijk deel gebaseerd is. Net nu de elektronische handtekening kort geleden dezelfde status heeft gekregen als de papieren versie.

De Nederlandse elektronische handtekening wil er maar niet van komen. De behandeling van de wet voor deze handtekening heeft lang geduurd. Nog meer geduld vraagt grootschalig gebruik van de elektronische handtekening. Eind vorig jaar werd bij de Megaplex-vestiging van Pinkroccade in Apeldoorn het stamcertificaat van de Nederlandse overheid aangemaakt. Dit certificaat vormt de basis voor de certificaten waarmee in de toekomst digitale communicatie binnen de overheid en tussen bedrijfsleven en overheid ondertekend en beveiligd moet worden.
Deze infrastructuur is gebaseerd op software van het Britse bedrijf Baltimore Technologies, dat al anderhalf jaar via verkoop van bedrijfsactiviteiten met weinig succes zijn verliezen probeert te verkleinen. Recent heeft het aangegeven zijn laatste 25 miljoen dollar op de bank te willen gebruiken om zich aan te sluiten bij een financieel sterk bedrijf. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt kennis genomen te hebben van de ontwikkelingen. "We maken ons geen zorgen, omdat het software om gaat die weinig aanpassing behoeft. Daarnaast gaat het ministerie ervan uit dat bij een eventuele overname de verplichtingen gewoon meegaan." Een tikkende bom onder de digitale handtekening doet hij af als speculatie. Het ministerie wil niet zeggen hoeveel het voor de software van Baltimore heeft betaald, die het als dienst bij Pink Roccade afneemt.

Laconiek

Ook een ander betrokken organisatie, Diginotar, reageert laconiek. Dit initiatief van notariskantoren dat ook certificatendiensten aanbiedt, heeft zijn platform voor het belangrijkste deel op Baltimore-software gebaseerd. Directeur Tony de Bos zegt dat er zoveel gebruikers van de software zijn 'dat het altijd wel goed komt'. Op stopzetten van de ondersteuning op Baltimore-producten door de nieuwe moeder wil hij niet vooruitlopen. Diginotar kocht begin dit jaar extra software om zich aan te sluiten bij het initiatief PKI Overheid om ook digitale certificaten voor de rijksoverheid te kunnen uitgeven. De Bos wil niet kwijt hoeveel het bedrijf in totaal in software van het bedrijf heeft geïnvesteerd.
Het Bureau Keteninformatisering Werk en Inkomen is minder geheimzinnig over de onlangs gedane investering in Baltimore-software voor beheer van gebruikersrechten. Het betaalde 150 duizend euro aan licentiekosten om zeventienduizend medewerkers van het CWI, UWV en Sociale Diensten toegang te geven tot centrale applicaties. In het zwartste scenario gaat dit geld in rook op. Ook het Bkwi gaat ervan uit dat de verkoop van Baltimore geen consequenties heeft voor de software die het bezig is in te voeren.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-06T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.