NEC belandt diep in de rode cijfers

Chip- en PC-producent NEC sluit zijn boekjaar 1999 af met een verlies van bijna 158 miljard yen (1,3 miljard dollar). Nog niet eerder belandde NEC zo diep in de rode cijfers; vorig boekjaar noteerde het nog 340 miljoen dollar winst.De omzet kwam afgelopen boekjaar uit op 40,3 miljard dollar, 2,9 procent minder dan het voorgaande jaar.

De Japanse producent gaat nu fors investeren in de modernisering van zijn dram-fabrieken in Hiroshima en Livingstone (Schotland). Naar verluidt gaat het om een bedrag van ruim 330 miljoen dollar, dat tevens dient om een nieuwe fabriek in Yamagata eerder operationeel te krijgen. Daar wil NEC vanaf oktober risc-processoren en logische chips produceren. De onderneming was tot enige tijd geleden de op één na grootste producent van deze chips ter wereld. Op dit moment staat ze met een marktaandeel van 11 procent (bron: Dataquest) op de vierde plaats, na Samsung, Micron en Hyundai.
NEC zal zich meer toeleggen op de productie van 128 MB drams. Eén van de belangrijkste oorzaken van het grote verlies zou de overproductie en navenante prijzen van 64 MB chips zijn. NEC leed op de chipproductie een verlies van bijna 430 miljoen dollar.
NEC wijt het recordverlies verder aan de slechte gang van zaken bij de Amerikaanse dochter Packard Bell NEC (vijfhonderd miljoen dollar in de min) en aan reorganisatiekosten die hoger uitvielen dan voorzien. Het bedrijf kondigde in februari aan wereldwijd vijftienduizend werknemers op straat te zetten. Ook achterblijvende investeringen van communicatiebedrijven in nieuwe apparatuur zouden debet zijn aan de gang van zaken. Eén van de grootste klanten, NTT, schrapte onlangs enkele grote opdrachten.   RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-11T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.