Bouwstenen in de ict (37)

De Universiteit Utrecht wil af van De Ponskaart, het beeldbepalende gebouw op het universiteitscomplex De Uithof. Indien het geen nieuwe huurder vindt, dreigt het college van bestuur met sloop, omdat dat goedkoper zou zijn dan het pand ombouwen tot bijvoorbeeld studentenwoningen.

De witte blokkendoos is ontworpen door Teun Koolhaas en werd in 1974 opgeleverd om er de toen nog in Utrecht aanwezige faculteit Tandheelkunde in onder te brengen. Hij koos ervoor het pand uit te rusten met één kern met trappen en liften en daaromheen de werkruimtes. Koolhaas vulde de gevel van het gebouw in als ware het een ponskaart, om er verschillende 'toepassingen' mee te ontwikkelen. Zo kenden de operatiekamers, die geen buitenlicht nodig hadden, geen ramen, en kregen de wacht- en studiekamers juist weer extra licht. Kreeg een ruimte een andere functie dan konden de ponskaart-ramen worden aangepast door ze te openen of te sluiten.
De idee van het computerwerk als gevel van het pand deed Koolhaas op tijdens zijn in de VS genoten opleidingen aan Harvard en MIT. "Hoewel ik zelf niet zo'n computerman was, bleek ik omringd door wetenschappers die veel werkten met ponskaarttechnologie." Hij noemt het gebouw stoer en flexibel, dat bijna dertig jaar later nog steeds modern overkomt. "Het zou stom zijn om het af te breken. Er moet toch een nieuwe bestemming voor te vinden zijn?" Zelf heeft Koolhaas al een suggestie: omdat De Ponskaart beschikt over dubbele vloeren met een kruipruimte van 1,5 meter voor het wegwerken van kabels, is het bij uitstek geschikt voor het huisvesten van ict-bedrijven. Wie meldt zich?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-06T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.