Britse ICL houdt vast aan beursgang

Dienstverlener ICL blijft bij zijn voornemen voor het eind van het jaar genoteerd te staan aan de Londense beurs. Dit ondanks tegenvallende bedrijfsresultaten.

Het Britse bedrijf wijt de stagnatie aan een doorgevoerd programma voor kostenbesparingen en het millennium-probleem. Topman Keith Todd wees tijdens de presentatie van de jaarcijfers op de snelle expansie van ICL's activiteiten in de elektronische handel. Hij stelt erop te vertrouwen dat de markt de 'waarde ziet van het ICL-voorstel'.
Sinds enige tijd richt ICL zich met name op het aanbieden van de volledige keten van diensten ter ondersteuning van elektronische handel. ICL verkocht in het afgelopen boekjaar 99 procent meer in deze sector. Het bedrijf zette hierin in totaal voor 179 miljoen pond om, zo'n 640 miljoen gulden. Dit inclusief advieswerk. In totaal liepen er afgelopen jaar bijna 700 projecten in dit segment, het dubbele van het aantal op 31 maart 1999. Nieuwe opdrachten werden in de wacht gesleept van Sega Europe, Thomas Cook en het Amerikaanse Internet-bedrijf Efanshop. ICL is al langer betrokken bij de introductie of afwikkeling van Internet-verkopen van onder meer AOL Europe (voor Netscape Online), BBC (Beeb.com), Nokia en Mysap.com. Volgens Todd ligt 'niemand in de e-zakenwereld voor' op ICL.
Het bedrijf stak afgelopen jaar 64 miljoen pond in de reorganisatie van zijn activiteiten rond elektronische handel. Onder meer die kosten waren debet aan het negatieve bedrijfsresultaat van 69,7 miljoen pond. In het voorgaande jaar boekte ICL nog een pro-forma (dat boekjaar van het bedrijf kende feitelijk vijftien maanden) resultaat van 36 miljoen in de plus.
De nettowinst van het bedrijf oogde beter dan het resultaat: een winst van 78,5 miljoen pond, ten opzichte van een pro-forma verlies van ruim 150 miljoen pond een jaar eerder. De winst werd opgeschroefd door de opbrengsten uit de verkoop van een belang van 16,8 procent in de Finse-dochter ICL Data en de verkoop van enkele niet strategische activiteiten.
Het millenniumprobleem zorgde vooral voor stagnatie in de divisie Systeemintegratie. Ook de reorganisatie van de bedrijven in Noord-Amerika, Scandinavië en Frankrijk drukte het resultaat. Deze 'opschoning richting elektronische handel' vordert nog niet naar wens.
Genoemde problemen (de hardware-verkopen daalden met achttien procent) drukten met name de omzet van het bedrijf. Deze kwam uit op 2,8 miljard pond, een stijging van 1,4 procent. De dienstentak van ICL (nu goed voor twee derde van de inkomsten) wist zijn omzet 15,5 procent te vergroten.
Onafhankelijk van de beursgang van het moederconcern, voltrekt zich de publieke gang van zijn Scandinavische bedrijf, enkele dagen geleden gevormd onder de naam ICL Invia in Finland en zijn opleidingsbedrijf Knowledge Pool. Invia gaat in augustus naar de beurs, Knowledge Pool volgt kort nadien.   CORR.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-09T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.