Logica gelooft niet in personeelstekort

Ook voor millenniumproblematiek zijn voldoende handjes en voetjes

De krapte op de arbeidsmarkt voor automatiseerders valt best mee. Dit stelt Wilfried De Meyere, algemeen directeur van IT-dienstverlener Logica Nederland. Hij twijfelt er dan ook niet aan dat zijn onderneming het personeelsbestand binnen twee jaar heeft uitgebreid van 750 naar 2000.

Logica is onlangs een uitgebreide campagne gestart die de naamsbekendheid van het bedrijf moet vergroten. In juni breidt de onderneming de campagne uit en zullen de advertenties nieuwe medewerkers aanspreken. De wervingscampagne dient meer dan tweehonderd nieuwe mensen op te leveren. Deze doelstelling zal de onderneming niet voor onoverkomelijke problemen stellen, menen de beleidsbepalers.
"Er zijn op de IT-markt voldoende mensen te vinden", aldus De Meyere. "In de brede zin is er geen sprake van schaarste. Het is wel lastig om werknemers met de juiste capaciteiten te vinden." Niels Walch, directeur Human Resources vult aan dat Logica voldoende curricula vitae ontvangt. "De instroom van cv's vormt geen enkel probleem."

Paniekverhalen

De automatiseerder zoekt echter mensen met communicatieve vaardigheden en dus goed met klanten kunnen werken. Het kost de onderneming meer moeite om dit type mensen te vinden. Ook voor de millennium-projecten, die ongeveer 5 procent van de opdrachten uitmaken, zijn er mensen genoeg. De Meyere gelooft dan ook niet in de enorme wervingscampagne die het Millennium-platform onlangs startte. "Er zijn voldoende handjes en voetjes aanwezig. Veel bedrijven kampen met een overcapaciteit aan millennium-personeel. Ze kunnen deze mensen nergens plaatsen." De paniekverhalen spelen Logica parten. De onderneming start een wervingscampagne en moet daarmee opboksen tegen bedrijven die kandidaten gek maken met auto's of premies. Ook benaderen concurrenten de werknemers van Logica met zakken geld.

Overnames

Toch houdt De Meyere vast aan de doelstelling jaarlijks een personeelsgroei van 30 procent te realiseren. "Dat zal de nodige inspanningen kosten, niet vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, maar door concurrenten die onze werknemers weglokken." De directeur verwacht dat de Nederlandse vestigingen in het jaar 2000 over 2000 werknemers beschikken. Nu heeft Logica 750 mensen in dienst. Een jaarlijkse groei van 30 procent is niet genoeg om uit te komen op het gewenste aantal van 2000. "De overige werknemers halen we door middel van acquisities binnen", aldus De Meyere. Hij bevestigt dat er gesprekken met overname-kandidaten gaande zijn, maar wil geen namen noemen.

Uitstroom

Naast de intensieve wervingscampagne, zal Logica ook energie steken in het terugbrengen van het personeelsverloop. Op dit moment bedraagt dit 15 procent. "Dat is hoog", bevestigt De Meyere. "We willen de uitstroom binnen een jaar terugbrengen naar 12 procent." Om dit te verbeteren zal Logica meer aandacht besteden aan de communicatie met de werknemer. "Onze mensen zitten regelmatig bij klanten. Ze verliezen snel het contact met het bedrijf. Daar gaan we aandacht aan besteden. Verder moeten we goed luisteren naar de ambities van het personeel", aldus Walch. De Meyere zegt dat Logica hieraan de afgelopen jaren meer aandacht had moeten besteden. Hij vindt tevens dat er een grote druk op werknemers wordt uitgeoefend om na een aantal jaren te vertrekken bij de werkgever. "Vrienden van automatiseerders lezen ook de verhalen in de krant over hoge salarissen en lease-auto's. Als een IT'er een aantal jaren bij een werkgever zit, dan vinden vrienden en familie dat vreemd."

Premie

Het automatiseringsbedrijf kent een premie-regeling voor werknemers die een nieuwe collega aanbrengt. De kandidaat doorloopt de normale sollicitatieprocedure. Na het ondertekenen van een contract krijgt de 'werver' een bonus, die kan oplopen tot tienduizend gulden. "Onze eigen mensen weten bij uitstek wat voor kandidaten wij zoeken", zegt De Meyere. "Overigens worden onze werknemers geen wervers of iets dergelijks. Maar zij denken natuurlijk goed na voor ze iemand aanbrengen. Als die persoon namelijk tegenvalt, is dat ook vervelend voor de aanbrenger. De selectie is dus veel strenger", aldus Walch. Logica-werknemers mogen overigens niet bij klanten rekruteren.
Logica gaat in navolging van andere IT-bedrijven een regeling voor flexibele arbeidsvoorwaarden instellen. Vanaf 1 juli van dit jaar, krijgen werknemers de mogelijkheid vakantiedagen te kopen of verkopen, of in te ruilen tegen extra pensioenvoorzieningen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-05T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.