Grafiek: wereldwijd illegaal gebruik software

Nederland neemt in Europa de vierde plaats in wat betreft het illegale gebruik van zakelijke computersoftware. Dit blijkt uit een onderzoek dat IPR, de International Planning Research Corporation) heeft uitgevoerd in opdracht van de BSA (Business Software Alliance) en SIIA (Software Information Industry Association).

Piraterij blijkt volgens de onderzoekers het grootste obstakel te vormen voor de groei van de softwaresector.
Samen met Italië bleek in Nederland vorig jaar 45 procent van de gebruikte software illegaal. Een jaar eerder lag het percentage illegale software in ons land nog op 48 procent. Griekenland voert de Europese lijst aan; in dat land ligt het percentage op 74 procent. Spanje en Ierland nemen de tweede en derde plaats in met respectievelijk 57 en 56 procent. In 1997 ging het in Europa om een totale waarde van ruim 2,5 miljard dollar, ruim 5 miljard gulden. Duitsland is in Europa het braafst. Daar is slechts 28 procent van de software illegaal. Dat is in dollars gezien wel het grootste bedrag van West-Europa. Daar liepen de softwarebedrijven vorig jaar bijna 509 miljoen dollar mis als gevolg van illegaal gebruik.
Wereldwijd gezien spant Vietnam de kroon. Maar liefst 97 procent van de gebruikte software is daar illegaal. De BSA pleit voor oprichting van een orgaan op Europees niveau, waarmee grotere politieke betrokkenheid ter bestrijding van illegale software tot stand moet komen. Dit orgaan moet zorgdragen voor regelgeving en technische maatregelen die het gemak van illegale verspreiding via Internet moeten bestrijden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-04T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.