Bedrijven en kapitaal vinden elkaar steeds beter

Ex-topmanager Loek van den Boog blijft 'aan de knoppen'

Volgens Loek van den Boog staat de IT-sector momenteel bol van de initiatieven. De ex-directeur van Oracle Europa en sinds 1996 privé-investeerder constateert dat innovatieve bedrijven steeds beter de weg naar het kapitaal weten te vinden. Daarnaast signaleert hij dat participatiemaatschappijen ook steeds meer kennis hebben van IT-markten en -vraagstukken.

Van den Boog vertrok in 1996 na een carrière van twaalf jaar bij Oracle. Zijn ambitie om bij bedrijven 'aan de knoppen' te blijven verwaterde echter niet. Gesprekken met leverancier van netwerkproducten Cisco voor de positie van vice president Europe liepen op niets uit. Dat bedrijf gaf de voorkeur aan een Amerikaan. Van de Boog was destijds al bezig met zijn privé-participatiemaatschappij Virtual Ventures IT Fund en richtte zich op softwarebedrijven die klaar waren voor internationale activiteiten. Hij is daar achteraf tevreden mee: "Ik kan het niet beter treffen dan dit. Ik heb geen ambities om hetzelfde kunstje als bij Oracle nog een keer te doen. Die klus is leuk en succesvol geweest en ik ben dan ook bang dat een nieuwe functie tegen zou vallen."

Volwassen

Volgens Van den Boog zijn er momenteel veel meer sta rte nde ondernemers in IT-land dan vijf à tien jaar geleden. Bovendien hangt er veel geld boven de markt. Zoveel zelfs dat startende bedrijven investeerders voor het uitzoeken hebben. "Bedrijven zijn volwassen en stellen de juiste vragen. Kapitaalverstrekkers worden niet meer alleen geselecteerd op de prijs die ze voor aandelen willen betalen, maar vooral op kennis en ervaring in de IT-branche", aldus Van den Boog. Organisaties als Gilde Investment en Atlas erkennen dit en gaan ook die kant uit. De adviesfunctie die een venture capitalist inbrengt is daarom minstens zo belangrijk als het vermogen dat geïnvesteerd wordt. Een prijsverschil van 20 procent is daarbij verdedigbaar volgens de ex-manager. Na het Twinning Netwerk, dat onder leiding van Roel Pieper poogt starters in de IT te stimuleren, zijn er in Nederland volgens Van den Boog voldoende initiatieven.
Om het belang van externe investeerders en ervaren adviseurs te benadrukken wijst Van den Boog op de rol die General Atlantic voor softwareleverancier Baan heeft gespeeld: "Naast geld heeft die firma een belangrijke bijdrage geleverd aan de productpositionering van Baan en aan het opengooien van de Noord-Amerikaanse markt."

Geen receptenboekje

Loek van den Boog geeft een zeer specifieke en ook persoonlijke inhoud aan zijn werk. "Het gaat mij niet om het doen van investeringen, maar om het sturen. Ik wil aan de knoppen zitten. Sterk groeiende bedrijven die zich op de internationale markt willen begeven, hebben gedegen advies nodig. Van iemand die het allemaal al een keer doorleeft heeft en er littekens aan over heeft gehouden." Vanwege de enorme dynamiek van technologieën en markt bestaat er voor groei en expansie van een bedrijf geen receptenboekje.
Van den Boog besteedt slechts 5 procent van zijn tijd aan de financiering. De overige 95 procent gaat naar het werk waar hij echt warm voor loopt: een rol spelen in de bedrijfsvoering van jonge en succesvolle IT-bedrijven. "Ik heb in mijn Oracle-verleden veel mensen aangenomen in Europa. Het netwerk van contacten dat ik daaraan overgehouden heb, kan ik nu nog goed gebruiken voor bedrijven die buitenlandse vestigingen willen bemannen. Ik weet precies welke head hunters ik in bepaalde landen moet inschakelen. Daar is geen selectietraject meer voor nodig", schetst Van den Boog een voorbeeld uit de praktijk.

Geen salaris

De afgelopen jaren heeft Van den Boog geïnvesteerd in negen softwarebedrijven. Drie daarvan zijn inmiddels overgenomen. Het bekendste voorbeeld daarvan is het Nederlandse Prolin, dat vorig jaar in handen kwam van Hewlett-Packard. Zijn persoonlijke betrokkenheid en invulling van het adviesvak komt tot uitdrukking in de vriendschappelijke band die hij nog steeds heeft met Prolin-directeur Jeroen Mol. Salaris verdient Van den Boog niet meer. Al zijn inkomsten komen voort uit de investeringen die hij doet. Dat levert een sterke betrokkenheid op en staat garant voor een gezonde en hechte relatie op langere termijn. Het laatste bedrijf waar Van den Boog een samenwerking mee aanging is het Nederlandse software- en consultancy-bedrijf Redwood.
In een aantal gevallen werkt Van den Boog samen met de Amerikaanse investeringsmaatschappij General Atlantic. In de softwarebedrijven Meta4, Fics Group en Mobile Systems International hebben ze beide een belang. Meta4 levert HR-software (Human Resources) en heeft de interesse gewekt van Baan, die op dat gebied een aantal gaten in zijn functionaliteit kende. Van den Boog werd de architect van het minderheidsbelang van 22 miljoen dollar dat Baan in Meta4 nam en de samenwerkingsovereenkomst die ermee gepaard ging. Ook zat het bedrijf Beologic uit Denemarken in Van den Boogs portefeuille. Beologic werkt samen met Aurum, dat vorig jaar door Baan werd overgenomen. Ook hier speelde Van den Boog een belangrijke rol achter de schermen.

Vermogen

Van den Boog koopt van zijn privé-vermogen telkens tussen de 0,5 en 10 procent van alle aandelen van een bedrijf. Afhankelijk van de aandelenprijs komt dat neer op investeringen van een paar ton tot zeven miljoen. Zijn vermogen heeft Van den Boog op verschillende manieren verzameld: "De grote klapper was Oracle. Maar ook via beleggingen heb ik mijn kapitaal vergroot." Uiteindelijk gebruikt Loek van den Boog zijn geld voor het adviseren van ondernemers: hoe omzeil je valkuilen, hoe leg je een netwerk van mensen aan en hoe begeef je je op internationale markten?
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-29T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.