IBM slachtoffer royalty-wraak Microsoft

    IBM-directeur Garry Norris zal in de antitrustzaak tegen Microsoft getuigen dat de software-leverancier de Windows-royalty's verhoogde, nadat IBM weigerde het besturingssysteem OS/2 van de markt te halen.

Hierdoor vervijfvoudigde de vergoeding die IBM moest betalen voor het gebruik van Windows in één jaar van 40 naar 220 miljoen dollar. Dit bleek uit de verhoren, die voorafgingen aan de herstart van de rechtszaak die het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen Microsoft heeft aangespannen. De zitting is na een reces van enkele maanden op 1 juni hervat.

Getuigen

Beide partijen roepen drie aanvullende getuigen op. Het ministerie zal middels verklaringen van Norris, professor Informatica Edward Felten en econoom Franklin Fisher trachten aan te tonen dat Microsoft in het verleden de concurrenten heeft benadeeld en nu de markt domineert. Microsoft verdedigt zich met getuigenissen van America Online-directeur David Colburn, ex-president van Symantec Gordon Eubanks en econoom Richard Schmalensee. Het bedrijf wil aantonen dat er voldoende concurrentie op de markt ontstaat, met name door de overname van Netscape door America Online.  JB/MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.