Ict'er genieten weer van groei

Salaris automatiseerders heeft stijgende lijn weer te pakken

Automatiseerders profiteren weer van de groeiende vraag naar ict-diensten. Dat blijkt uit cijfers van beloningsonderzoeker De Breed & Partners. Gemiddelde steeg de beloning het afgelopen half jaar met 6 procent. "De zon breekt door."

De gemiddelde ict'er verdient nu 47.500 euro. Zes maanden geleden was dat nog 44.800 euro. Vorig jaar steeg de beloning in de automatisering niet. Dat blijkt uit cijfers van De Breed. Dit onderzoeksbureau verzamelt via de eigen website gegevens van individuele automatiseerders. In ruil daarvoor worden die ter plekke vergeleken met hun collega's.
Onderzoeker Bas van de Haterd ziet een direct verband tussen de toenemende vraag naar ict-diensten en de stijging van de beloning. Dat laatste is een door De Breed gehanteerd cijfer waarin van salaris, kosten voor de auto van de zaak of reiskostenvergoeding, onkostenvergoedingen, verzekeringen en aandelenopties meetellen. Van de Haterd ziet in de cijfers geen aanwijzing dat de beloningstoename komt door bijvoorbeeld (meer) aandelen of een duurdere lease-auto. "De verhouding tussen deze componenten blijft nagenoeg gelijk."
Het vaste salaris (op basis van veertig uur, inclusief vakantiegeld en eventuele gegarandeerde dertiende maand) is zo'n 41.325 euro. De gemiddelde ict'er verdient dus (bruto) bijna 3200 euro per maand.
Volgens Van de Haterd is de gemiddelde ict'er man en heeft deze elf jaar werkervaring, waarvan zeven in de ict. "Hij is tussen de 30 en 34 jaar oud en studeerde aan het HBO of een universiteit."

Jobhoppen

Voor het eerst sinds 2001 zijn ict'ers weer aan het veranderen van werkgever, blijkt ook de cijfers. De onderzoeker verwacht niet dat het rustig blijft op de ict-arbeidsmarkt. "Jobhoppen is een term die zo ongeveer voor ict'ers is bedacht", aldus Van de Haterd.
Van baan wisselen is volgens hem lucratief voor een werknemer wanneer de gemiddelde salarisstijging van de groep groter is dan die van het individu.
Uit de cijfers haalt de onderzoeker tevens dat vooral bij de kleine en middelgrote bedrijven (tot honderd medewerkers) de afgelopen maanden de beloning aan het veranderen is. "De grote jongens zijn voorzichtiger. Die zijn door schade en schande wijs geworden." Gemiddeld belonen de grote bedrijven nog steeds beter dan de kleinere.
Bijzonder is volgens de onderzoekers dat de best beloonde werknemers (de bovenste 10 procent) bij bedrijven met honderd tot vijfhonderd personeelsleden meer verdienen dan bij bedrijven met meer dan vijfhonderd medewerkers. "Dat zien we dit jaar voor het eerst", aldus Van de Haterd. "Het is blijkbaar gunstig om bij een middelgroot bedrijf te werken."
De beste beloning is zoals steeds te vinden bij de kleinste bedrijven, met minder dan vijf medewerkers. Bij zo'n ict'er telt dan een grote bonus mee, of er is een goed renderende optieregeling. De minst betaalde ict'er werkt ook bij dat kleine bedrijf, relativeert Van de Haterd.

Autoregeling

Turbulent is het ook in de vergelijking van het soort auto-van-de-zaak in de ict. Zo is voor het eerst sinds 2000 de Volkswagen Golf niet meer de populairste auto onder ict'ers. De koppositie is nu in handen van de Renault Megane. Beide typen wordt overigens door zo'n 3 procent van de ict'ers bestuurd.
Daarnaast is opvallend de spreiding van merken en types. Die groeit. Was de top-10 van belangrijkste merken en types enkele jaren terug nog goed voor de helft van alle auto's van de zaak, nu is dat nog maar 20 procent. De diversiteit neemt toe. "De ict'er kiest tegenwoordig zelf zijn auto."
De gemiddelde cataloguswaarde van de auto nam het afgelopen jaar toe van 24.800 euro naar 25.700 euro (3,6 procent). Deze stijging is voor tweederde door de werkgever betaald en één derde doordat de ict'er meer eigen bijdrage betaald.
Daarnaast stijgt het aantal ict'ers met een auto van de zaak. In alle industrieën daalde vorig jaar het aantal lease-autorijders. Niet in de ict, aldus De Breed. Reed in 2003 de helft van de automatiseerders rond in een auto van de zaak, in 2005 is dit 53 procent. Van de Haterd: "Dat is echter ver verwijderd van topjaar 2002. Toen had 65 procent van de ict'er een leasebak."

Kinderopvang

Hoe de nieuwe regels voor kinderopvang-regelingen werken, wordt veel gevraagd, erkent de onderzoeker. Het aantal ict'ers dat van zo'n regeling gebruik maakt, stijgt van 11 in 2003 naar 14 procent in 2004. Tegelijkertijd is de vergoeding gedaald, van 2700 euro naar 1800 euro. "Het is daarnaast de vraag of meer ict'ers kinderopvang hebben gehad vanwege de nieuwe wet, of dat er gewoon meer ict'ers kinderen hebben gekregen."
De stijging van ict'ers met een bijdrage in de kinderopvang zit er al jaren in, stelt de beloningsdeskundige. In 2003 ontving maar 8 procent van de ict'ers een bijdrage aan kinderopvang en in 2002 slechts 4 procent.
Het gemiddeld ontvangen bedrag daalde na de invoering van de nieuwe wet. De jaren ervoor was de bijdrage stabiel. "Dat lijkt wel een duidelijk effect van de verandering in de wet op de kinderopvang."
 
 
 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-03T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.