Buitenland zorgt voor ict-banen

Het aantal arbeidsplaatsen bij vestigingen van buitenlandse bedrijven in Nederland is in 2004 gestegen met circa 30.000 (6 procent) tot bijna 550.000. Ruim dertien procent van deze banen wordt gecreëerd door ict-bedrijven. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken.

EZ baseert zich op het rapport Operations of Foreign Companies in the Netherlands van de Stec Groep. De stijging van het aantal banen hangt sterk samen met het overnemen van Nederlandse bedrijven door buitenlandse ondernemingen. Ook het aantal vestigingen van buitenlandse bedrijven stijgt voornamelijk daardoor: met 4 procent tot circa 5300. Desalniettemin is het opvallend dat de ict, ondanks de malaise, procentueel gezien verantwoordelijk is voor de meeste arbeidsplaatsen (ruim 13 procent: bijna 74.000).
De werkgelegenheid concentreert zich in de Randstad en Noord-Brabant. Het aandeel van buitenlandse backoffice-activititeiten, zoals callcenters, shared service centers en datacentra is in Nederland overigens gering. De meeste buitenlandse bedrijven komen uit de Verenigde Staten (1600 vestigingen; goed voor 30 procent van de werkgelegenheid), gevolgd door Groot-Brittannië en Duitsland. Het aandeel China is nu nog klein, maar neemt naar verwachting de komende tijd sterk toe: zo opende het telecombedrijf Huawei begin 2005 al een kantoor in Amsterdam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-03T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.