Detacheerders scoren met senior it'ers

Behoefte aan inhuren daalt vooral bij dotcoms en telco's

Internetondernemingen kloppen niet meer aan bij de detacheringbedrijven Alle ander bedrijven staan echter nog steeds te springen om tijdelijke automatiseerders, die hen moeten bijstaan in het gereed maken van de zaak voor internet. "Bedrijven kiezen voor kwaliteit in plaats van tijd", stelt Herman Wachter, directeur van Yacht-Ict. "Deze markt zakt niet in."

De omslag vond plaats ergens in het jaar 2000, toen de internethype voorbij was. Voor die tijd vroeg iedereen om automatiseerders. Wachter: "De druk op de detacheringorganisatie was enorm. Ieder bedrijf moest het web op; het deed het er niet toe hoe, als het maar snel was." Ervaring was niet nodig, die kwam vanzelf, vertelt Wachter: "De bedrijven wilden vooral groeien."
Na de omslag veranderde de vraag. "Men vraagt alleen om ervaren automatiseerders." Volgens Wachter overheerst de vraag naar gedetacheerden met kennis van Unix, Oracle en Notes. "Men zoekt ict'ers die kunnen omgaan DB/2, Cobol of de AS/400, allemaal al langer bestaande technieken waar de jonge webgeneratie de neus voor optrekt."
De vraag naar gedetacheerden is volgens hem het meest gedaald bij de telecombedrijven en beginnende internetondernemingen. Ook systeembeheerders zijn minder nodig. Verder is volgens hem de vraag niet minder dan normaal.

Versnelling

De ict-poot van Randstad heeft volgens Wachter "vrij vroeg last gehad" van die omslag. Zo stokte bijvoorbeeld de vraag naar helpdeskmedewerkers, maar ging het inhuren van nieuwe ict'ers nog gewoon door. "We schakelden te laat terug." Dit leidde in het derde en vierde kwartaal van 2000 tot slechte rapportcijfers voor Randstad. Een teveel aan ict'ers bij de detacheerder werd overgeplaatst of ontslagen. Yacht is nu van de schrik hersteld, stelt Wachter. "Natuurlijk. Het zou niet best zijn als we niet geleerd hebben van die fout."
Dat de telecom-sector minder behoefte heeft aan tijdelijke werkkrachten staat ook vast voor Dimphy Peters, adviseur bij Ordina-dochter Ormit. "We merken dat het in die hoek moeilijk is." Peters bemiddelt voor onder meer ict'ers; ze stelt ze in staat om in twee jaar bij zo'n drie verschillende werkgevers ervaring op te doen. Zo helpt ze zowel bedrijf als ict'er uit te vinden of de twee bij elkaar passen. Ormit begon zeven jaar terug met vooral pas afgestudeerden. Nu staat Peters ook automatiseerders bij met vijf of meer jaar ervaring.
Volgens haar staat de vraag naar deze ervaren krachten het meest onder druk. "Deelnemers stellen de projecten waar ze onze ervaren krachten voor inzetten nu een maand of wat uit." Uitstel, geen afstel, stelt Peters; bedrijven die detachering bij Ormit inhuren, leggen vooraf vast hoeveel medewerkers ze per jaar willen inzetten. Volgens haar blijft het spannend tot in het najaar. "De meeste bedrijven die met ons samenwerken stellen dat de vraag dan weer herstelt is."

Gefixeerd

De vraag is niet ingezakt, zegt woordvoerder voor Pink Roccade Jan van der Laan. De vraag is volgens hem slechts afgevlakt. "Maar dramatisch is het niet." Vooral de niet ervaren krachten zitten zonder klussen, de medewerkers met 2 of meer jaar ervaring komen ze bij Pink nog steeds tekort. Het bedrijf heeft de afgelopen maanden de handen vol gehad aan de integratie van de gedetacheerden van Tas: "Het was een moeilijk halfjaar, maar dat was puur organisatorisch."
"Het volume van de vraag is iets gedaald", bevestigt ook Jacques van Gemert, medeoprichter en directeur aandeelhouder van it-detacheerder Geos. Volgens hem zakt de behoefte altijd in januari en maart, maar de vraag herstelt zich dit jaar langzamer dan anders. "Er is nog altijd een tekort van vele duizenden automatiseerders. Dat werk je niet van vandaag op morgen weg."
Zorgen maakt hij zich niet: "Onze medewerkers hebben ervaring. Die jongens kun je altijd kwijt." Behoefte aan Oracle-specialisten of systeembeheerders die kunnen werken in een complexe systeemomgeving is onverminderd groot. Automatiseerders met kennis van NT worden minder gevraagd. Volgens hem zijn de problemen groter voor detacheerders die zich blindstaren op groei. Om die groei te realiseren kopen die bijvoorbeeld collega-detacheringbedrijven op. "Gaat het dan wat minder, komen de zwakke plekken boven."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-01T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.