Geloof in snel herstel dienstverleners ebt weg

Aandeelhouders en beleggers geloven niet meer in een snel herstel voor de ict-dienstverleners. De afgelopen week kelderden op de Amsterdamse beurs de koersen van Ordina en Pinkroccade. Alleen de overheid heeft nog grote behoefte aan de dienstverleners. Die vechten om het hardst om nieuwe opdrachten.

Dat het niet goed gaat bij de dienstverleners, is al enige tijd duidelijk. De koersdalingen van de afgelopen week werden vooral veroorzaakt door berichten uit de sector dat het herstel langer op zich laat wachten dan voorzien.
Pinkroccade, dat naar aantallen medewerkers Nederlands op drie na grootste ict-bedrijf is, en Ordina, op de achtste plaats, presenteerden vorige week beide hun jaarcijfers over 2001. Nummer zes op de ranglijst, CMG, stelde de winstverwachting voor het eerste halfjaar bij. De presentaties van de eerste twee bewezen dat de vraag naar de dienstverleners halverwege vorig jaar fors is afgenomen. Alledrie waarschuwden ze hun aandeelhouders voor lagere resultaten dit jaar.

Tarieven

Volgens voorzitter van de raad van bestuur van CMG Cor Stutterheim komt de omzet dit eerste halfjaar niet uit boven die van de zes maanden ervoor. Aan een voorspelling van de jaarresultaten waagde hij zich niet. Hij ziet nog geen signalen van een opleving, noteerde het Financieele Dagblad.
"De markt gaat dit jaar niet verbeteren", hield ook Ordina-bestuursvoorzitter Ronald Kasteel zijn aandeelhouders voor. Ook hij wilde zich vorige week woensdag niet wagen aan een voorspelling van de jaar resultaten. Daarmee wil hij eind augustus, bij de presentatie van de halfjaarcijfers, naar buiten treden.
Een positief teken is wellicht dat volgens Kasteel een tweede reorganisatie niet nodig is. Dit jaar startte het met de sanering van zo'n 250 van de ruim vierduizend arbeidsplaatsen.
Volgens Pinkroccade zet de toenemende opdrachtschaarste de tarieven van de dienstverleners onder druk. Alleen bij de overheid en in de gezondheidszorg zijn nog voldoende opdrachten te verwerven, stelde het bedrijf. De grote opdrachtgevers van de afgelopen jaren, telecombedrijven, banken en verzekeraars, laten het sinds vorig jaar massaal afweten. Volgens analist Daan Muusers bij de Friesland Bank dalen daardoor vooral bij Pinkroccade, waarvan het voormalige Rijkscomputercentrum onderdeel is, de marges. "CMG, Ordina en Getronics zijn daar echt bovenop gesprongen," citeerde de Volkskrant hem
Ook Atos Origin, de op vier na grootste dienstverlener, waarschuwde vorige week voor een 'slap 2002'. Topman Bernard Bourigeaud weet dit aan de vertraging in de vraag naar adviesdiensten en systeemintegratie. Teleurstellende resultaten waren eerder al gemeld door Cap Gemini en CMG-concurrent Logica.
 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-24T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.