Staking IBM gaat aan Nederland voorbij

De wereldwijde staking die Alliance@IBM, de IBM-werknemersbond, samen met internationale vakbonden maandag belegde, is aan de Nederlandse vestiging voorbij gegaan.

De staking had plaats naar aanleiding van het massaontslag dat IBM begin deze maand aankondigde. Wereldwijd verdwijnen tien- tot dertienduizend banen. Volgens de werknemersbond van Big Blue verliezen in Nederland vijftig mensen hun baan. IBM Nederland wil dat aantal niet bevestigen. 'Zoals eerder gezegd worden besluiten gecommuniceerd vanaf 17 mei, werknemer-acceptatie tegen 6 juni en datum-uit-dienst op 16 juni', is te lezen op de site van Alliance@IBM.
Via zijn website roept die bond werknemers op om vooral zwarte en blauwe kleding te dragen, om zo de pijn te laten zien die de ontslagen veroorzaken. Ook worden partners van IBM-medewerkers opgeroepen een mail te sturen aan topman Samuel Palmisano waarin ze de gevolgen van het ontslag voor de familie beschrijven. Veel werk wordt uitbesteed naar lagelonenlanden als India, China en Zuid-Afrika.

Mail geblokkeerd

25 vakbonden deden mee aan de staking. Ze tekenden daarbij aan dat Big Blue het afgelopen jaar negentien bedrijven kocht en in het eerste kwartaal van dit jaar een winst noteerde van 1,4 miljard dollar. De bonden roepen IBM op om de volledige plannen naar buiten te brengen, te onderhandelen met de vertegenwoordigers van de werknemers over de veranderingen, van gedwongen ontslagen af te zien en te starten met herscholingsprogramma's voor de werknemers wie ontslag boven het hoofd hangt.
Opvallend is dat IBM alle mail van en naar de werknemersbond blokkeert binnen het bedrijf. Leden zijn genoodzaakt hun privé-mailadres te gebruiken wanneer zij met de bond willen communiceren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-27T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.