IBM jaagt niet op groot wild

IBM is niet van plan in de komende tijd grote overnames te doen als reactie op de aankoop van Digital Equipment door Compaq. Dit zei IBM-topman Louis Gerstner tijdens de aandeelhoudersvergadering van zijn concern.

Sinds 1995 nam IBM 45 kleinere bedrijven over. Gerstner voelt echter weinig voor spectaculaire acquisities die de aandeelhouderswaarde doen verwateren en de directies van de overgenomen bedrijven een fortuin bezorgen. Hij heeft er ook geen spijt dat bepaalde overnames niet doorgingen.
Gerstner is niet bang voor Compaq. IBM is nog steeds vele malen groter. De omzet in het eerste kwartaal is groter dan die van Compaq en Digital over een heel jaar. De concurrenten moeten hun toevlucht nemen tot overnames om enigszins in de buurt te komen van IBM als allesomvattende aanbieder van IT.

Energie

Gerstner onderstreepte dat zijn onderneming momenteel bruist van de energie. "Ik heb dat sinds mijn komst naar IBM nog niet eerder meegemaakt."
De overvloedige liquiditeiten die IBM momenteel bezit, worden niet aangewend voor overnames, maar voor de terugkoop van nog eens 3,5 miljard dollar aan aandelen. Sinds eind 1995 is voor in totaal twintig miljard dollar aan aandelen teruggekocht. Tijdens de aandeelhoudersvergadering is daarnaast aangekondigd dat het dividend 10 procent stijgt.  CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-15T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.