Informaat hoopt te overleven met zware sanering

Deel van medewerkers verbijsterd

Automatiseerder Informaat hoopt door een zware sanering te overleven. Het Baarnse bedrijf heeft bij het CWI collectief ontslag aangevraagd voor 33 medewerkers, ruim eenderde van het werknemersbestand.

Informaat - opgericht in 1986 - lijdt verlies en heeft geen geld voor een sociaal plan. Jan Paul Veenhuizen, bestuurder bij FNV Bondgenoten, die vanwege de CWI-aanvraag contact heeft gehad met de advocaat van Informaat, is somber gestemd. "Ik vrees voor het bestaan van het bedrijf." Directeur Personeelszaken Esther Dunning stelt dat begin april ingrijpen noodzakelijk was geworden. Informaat dook door het uitblijven van opdrachten en dus omzet in de rode cijfers. Bij de automatiseerder werken een kleine honderd man. Vorig jaar waren dat er nog 120, maar er is veel leegloop geweest.
Een deel van de medewerkers is verbijsterd. Vooral het ontbreken van een financiële vertrekregeling en de plotselinge aankondiging van de sanering heeft kwaad bloed gezet. Zo kregen medewerkers die een positief functioneringsgesprek achter de rug hadden een paar dagen later te horen dat ze per 1 juli op straat staan. Volgens Dunning is er eenvoudigweg geen geld voor vertrekpremies, maar krijgen ontslagen medewerkers hulp bij het zoeken naar een baan. "Ze mogen bijvoorbeeld een sollicitatietraining volgen of een pc mee naar huis nemen."
Dat de directie pas in april plots besloot te snijden, was omdat de bedrijfseconomische noodsituatie toen acuut geworden was, beweert het hoofd PZ. ""We hebben om ontslagen te voorkomen eerst andere maatregelen genomen, zoals het bevriezen van de arbeidsvoorwaarden eind 2002 en het afblazen van zaken als de personeelsbarbecue. Dit hielp echter niet." Zij denkt dat Informaat in afgeslankte vorm het huidige jaar kan uitzingen, mits de economie niet verslechtert. De directie heeft detachering afgezworen en richt zich nu op het aanbieden van verbetertrajecten, waarbij klanten meer rendement kunnen halen uit hun bestaande informatiesystemen. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-16T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.