Investering in hardware bijna 5 miljard

CBS en Fenit bundelen oude en nieuwe automatiseringscijfers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft al haar gegevens over automatisering in Nederland gebundeld. Naast sterk gedateerde arbeidsmarktgegevens (tot 1995) staan hierin ook veel recente cijfers (tot 1997) over investeringen in, en het gebruik van, computers.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dat bedrijven in 1997 een bedrag van 4878 miljoen gulden investeren in nieuwe computers en netwerkapparatuur. Meer dan de helft hiervan komt voor rekening van de branche Dienstverlening. Deze sector geldt als grootste investeerder. Dit staat in de bundel Automatisering in Nederland die het CBS vorige week publiceerde.
Hierin veegt het bureau een grote hoeveelheid gegevens over de automatisering op een hoop. De meeste gepresenteerde gegevens hebben 1995 als laatste peiljaar. De cijfers over aantallen PC's, servers, mini- en mainframes zijn van recentere datum.
Het CBS constateert dat nog steeds niet alle bedrijven zijn geautomatiseerd. Bij de wel geautomatiseerde bedrijven beschikt lang niet iedereen over een eigen computer.

Onevenredig

Het aantal computerwerkplekken is in de afgelopen twaalf jaar verzesvoudigd tot 1.757.361 plekken in 1997. Bedrijven waar honderd of meer mensen werken (6 procent van het totaal aantal bedrijven) zijn met 60 procent onevenredig sterk vertegenwoordigd.
Bedrijven waar minimaal 20 mensen werken - 70 procent van het totaal aantal bedrijven - bezitten maar 18 procent van de geautomatiseerde werkplekken.
Sinds 1985 is de terminal langzaam maar zeker vervangen door de PC, zo blijkt. Twaalf jaar geleden was de verhouding 80:20, inmiddels is deze ongeslagen naar 20:80 ten faveure van de PC.
Voor het zwaardere rekenwerk hebben bedrijven in Nederland op dit moment 3.300 mainframe of minicomputers staan van 200.000 gulden of duurder. In de categorie tot 200.000 gulden staan 17.404 machines opgesteld.

Verschillen

"Per bedrijfstak verschillen de ontwikkelingen duidelijk," stelt het CBS. "Zo is er in de bouwnijverheid nog steeds een forse toename van het aantal computers van meer dan tweehonderdduizend gulden. Bij deze bedrijfstak is sinds 1993 ook het aantal servers het snelst gestegen. Het aantal PC's neemt verhoudingsgewijs het snelst toe in de branche Landbouw & Visserij.
Servers definieert het CBS als computers tot 50.000 gulden specifiek bedoeld voor PC-netwerken, printaansturing en/of data-opslag. Hiervan staan er in Nederland op dit moment bijna 73.000 opgesteld.

Downsizing

Ook laten de CBS-cijfers het fenomeen downsizing goed zien. Ten opzichte van 1993 neemt het aandeel minicomputers/mainframes van boven de 200.000 gulden in de verschillende sectoren drastisch af. In de sector Industrie/Delfstoffen daalde het aantal van zulke machines met 40 procent. In de Handel en Dienstverlening daalde het percentage met respectievelijk 39 en 24 procent.
Vooral in de sector Landbouw werden de grote, dure computers werd tussen 1993 en 1997 massaal de deur uit gedaan (-50 procent). Opvallend is dat de zware systemen een duidelijke groei doormaken in de branches Bouwnijverheid en in de restcategorie Overige bedrijven. Daar stijgt het aantal 'grote' computers met 31 respectievelijk 40 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-16T00:00:00.000Z Mark Plekker