Knelpunten bij gesprekken Ick-cao

    De onderhandelaars voor de Ick-cao zijn deze week op een aantal knelpunten gestuit.

Vakorganisaties en werkgevers zijn het bijvoorbeeld nog niet eens over een regeling voor kinderopvang. De bonden willen een collectief arrangement voor de informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebranche. Werkgevers voelen daarentegen meer voor afspraken op bedrijfsniveau, waardoor geen plichten ontstaan voor ondernemingen.
Verder streven de vier vakbonden naar een uitbreiding van het keuzemodel, waarbij werknemers vrije dagen kunnen kopen of verkopen. De werkgevers zijn bereid te praten over verkoop van dagen, maar staan vooralsnog niet te springen om de aankoop van vrije tijd mogelijk te maken.

Loonsverhoging

De partijen hebben de onderhandelingen over de loonsverhoging uitgesteld. De bonden hebben al aangegeven een stijging van 3,5 procent redelijk te achten. De Unie stelt zelfs een verhoging van 3,75 procent voor. De werkgevers, vertegenwoordigd door Vereniging ICT Nederland, vinden deze eisen te hoog.
De onderhandelaars bereikten wel overeenstemming over een aantal andere punten. Zo zal er een regeling komen, waarbij bedrijven verplichtingen krijgen om tijd en geld vrij te maken voor scholing. Verder is er een pensioencommissie ingesteld.
FNV-bestuurder Gerard van Hees is, ondanks de knelpunten, positief over de gesprekken. "De sfeer is goed. Wel is duidelijk dat er een paar tegenstellingen bestaan. De bonden zijn wat ambitieuzer dan de werkgevers. Zij willen meer zaken op bedrijfsniveau regelen."  MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-21T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.