EDS wil groep werknemers alsnog ontslaan via kantonrechter

CNV adviseert aanbod te accepteren

Dienstverlener EDS biedt de 77 ict'ers een vergoeding, indien ze meewerken aan hun ontslag via de kantonrechter. De collectieve ontslagaanvraag voor deze groep werd door het CWI geweigerd. "Altijd ja zeggen", vindt de CNV. "Dan heb je alsnog een week bedenktijd."

Het CWI oordeelde een paar weken terug dat EDS de economische noodzaak onvoldoende kon aantonen. Een van de argumenten hiervoor was dat het bedrijf eerst 300, later 200, toen 101 en uiteindelijk slechts 77 medewerkers wilde ontslaan.
De weigering van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) is uitzonderlijk. De instantie weigert maar een klein aantal van alle ontslagaanvragen. Onderhandelaar voor CNV Dienstenbond Wim Burggraaf: "Ik heb zo'n collectieve weigering nog nooit meegemaakt."

Wederzijds goedvinden

EDS weet nog niet precies wat het met de weigering aanmoet. "We bekijken hoe we met de situatie verder gaan", stelde Coks Stoffer, directeur van EDS Nederland, vorige week. Het oordeel van het CWI heeft hem wel verbaasd. "We dachten dat we het aardig aanpakten, door het aantal medewerkers een aantal keer te verlagen. En dan blijkt dat een van de argumenten om de aanvraag te weigeren."
EDS is nu met alle betrokken medewerkers opnieuw in overleg. Volgens Stoffer wil de dienstverlener de medewerkers het liefst aan ander werk helpen. "Ik denk dat we daarmee tonen een correcte, nette werkgever te zijn."
Op een bijeenkomst twee weken geleden kregen de 77 van EDS een dag de tijd om in te gaan op het aanbod. Degenen die instemden, kregen vervolgens een week de tijd om over het financieel bod na te denken. Burggraaf raadde zijn leden aan op het eerste bod in te gaan. "Altijd ja zeggen, daarna heb je nog een week bedenktijd."
Hoeveel van de 77 EDS'ers allemaal instemmen met ontslag via de kantonrechter, is nog niet duidelijk. Gaan de twee partijen 'met wederzijds goedvinden' via de rechter uit elkaar, dan is er geen recht op een werkeloosheidsuitkering. Burgraaf: "De uitkeringsinstantie kijkt eerst waarom iemand weggaat. En in dit geval kan een EDS'er ook blijven."

Op één been

Of het bod van EDS gunstig uitpakt, verschilt dan ook per medewerker. Sommigen hebben plannen voor een eigen bedrijf. Voor hun is het wellicht gunstig. Anderen kunnen pas in oktober bij een andere werkgever terecht. Voor hun pakt het misschien niet zo goed uit. Burggraaf: "Is er zicht op een andere baan, dan raad ik ze aan het geld aan te nemen. Dat geldt ook voor EDS'ers die dicht tegen hun pensioen aan zitten." Is iemand 45 jaar oud, zonder zicht op ander werk, dan zou Burggraaf het niet aanraden. De kans is niet groot dat deze medewerkers snel ander werk vinden, zegt hij.
Niet alleen EDS weet niet goed wat het aan moet met de beslissing van het CWI, ook voor de ict'ers zelf is het lastig, merkt Burggraaf. "Ze staan toch al met één been buiten."
Ict-onderhandelaar voor FNV Bondgenoten, Jan Paul Veenhuizen, ziet in de uitspraak van het CWI geen teken dat het de ict-bedrijven nu beter gaat. "De zoektocht naar herstel duurt voort. Bij EDS is het onderdeel van een internationaal plan. Het CWI heeft alleen gekeken naar de situatie bij de Nederlandse vestiging. De economische noodzaak van de reorganisatie is niet door de zeef gekomen. "Het CWI wil niet in details treden over het oordeel. "We hebben wel een verwachting over het welbevinden van een sector", erkent een woordvoerster. "waarom gaat het bij het ene bedrijf slecht, en bij de collega-bedrijven goed? Dat kunnen we niet meewegen."

Nieuwe evenwicht

De reorganisatie, aangekondigd in oktober 2000, was onderdeel van een wereldwijde sanering, waarbij 5200 arbeidsplaatsen zouden komen te vervallen. Dat was inclusief de 2700 medewerkers, die slachtoffer waren van een eerder aangekondigde reorganisatie. Volgens plan moesten de 5200 werknemers eind dit jaar het automatiseringsbedrijf verlaten. De ict-dienstverlener wilde met de operatie tussen de 330-360 miljoen dollar besparen.
In Nederland ging het bij de sanering vooral om medewerkers van de financiële afdeling en ontwikkelaars. Medewerkers van de infrastructurele poot zouden buiten schot blijven.
De Nederlandse vestiging stelde Operatie 'New Balance' een aantal keer bij. Belangrijkste reden daarvoor, vertelde Stoffer eind vorig jaar, was dat de dienstverlener een aantal nieuwe opdrachten binnen had gehaald.
Het getal daalde gestaag; afgelopen zomer stelde EDS dat iets meer dan driehonderd medewerkers hun baan zouden verliezen. Vakbondsman Burggraaf: "Dat getal werd vervolgens aangepast, tot 250, naar 201 en uiteindelijk dus 77. Het CWI zal wel gedacht hebben: wachten we nog een maand, dan willen ze er nog maar 50 of wellicht geen een meer ontslaan."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-14T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.