IBM scoort met Deep Blue

Nadat Kasparov vorig jaar IBM's schaakcomputer nog de baas was, heeft de verbeterde Deep Blue II dit jaar tijdens de 'rematch' de winst naar zich toe getrokken. De beslissing viel in de zesde en laatste wedstrijd afgelopen zondag in New York. De beste schaakspeler ter wereld werd in negentien zetten aan de kant gezet door het rekenmonster van IBM.

Een gedesillusioneerde Kasparov verklaarde na de wedstrijd dat "Deep Blue nog vele zwakke plekken vertoonde en door een mens nog wel verslagen kan worden". Hoewel IBM nog geen officieel standpunt heeft vrijgegeven, wordt aangenomen dat Deep Blue verder ontwikkeld gaat worden. Of Kasparov de uitdaging aangaat om tegen een nog sterkere computer te schaken, is nog niet bekend.

Mediahype

De mediahype rond Deep Blue heeft IBM in ieder geval geen windeieren gelegd. Vorig jaar werd de marketing- en public relations-waarde van de schaaktweekamp tussen mens en machine op 100 miljoen dollar geschat. Dit jaar zou de opbrengst nog hoger zijn. Concrete praktische toepassingen heeft IBM nog niet voor zijn technologie met 256 parallele processoren, die 200 miljoen schaakzetten per seconde kan berekenen.
Het Amerikaanse computerbedrijf ziet dit project als een klassiek fundamenteel onderzoeksproject en niet als toegepast onderzoek. De combinatie met een ware publiciteitsstunt maakt het project echter al op voorhand tot een commercieel succes.
RV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-16T00:00:00.000Z Roy op het Veld