Exact wijzigt koers met beursgang

Niet alleen imago, maar vooral groeiversnelling belangrijk

Softwareleverancier Exact kondigt met de gang naar de Amsterdamse AEX een koerswijziging in zijn beleid aan. Het bedrijf streeft niet meer een grotere zichtbaarheid op de markt na. Het wil vooral zijn groeistrategie in een hogere versnelling zetten.

Exact heeft inderdaad een tweeledig doel met de gang naar de AEX. We willen ons profiel in de markt verhogen en aantrekkelijker zijn voor personeel en klanten. Daarnaast streven we een extra groei na", aldus de formulering van de woordvoerder van Exact. Het bedrijf uit Delft wil in juni beursgenoteerd zijn aan de AEX. Exact levert bedrijfssoftware voor middelgrote en kleine bedrijven en haalde daarbij in 1998 een omzet van 260 miljoen dollar.

Ambitie

Een aantal maanden geleden liet het bedrijf, dat al enige tijd beursambities koestert, nog andere geluiden horen. Directeur Lucas Brentjes zei destijds dat de kaspositie van het bedrijf in orde was en dat kostbare acquisities of reorganisaties niet op stapel stonden. Ook topman Eduard Hagens liet zich een maand later in dezelfde termen uit: "Wij hebben geen financiële reden om naar de beurs te gaan. Overnames financieren we met contanten."
Exact heeft zijn groeiambities echter opgeschroefd en wil tot de top vijf van de wereldmarkt behoren. Het bedrijf gebruikt het beurskapitaal om de komende tien jaar extra te groeien, middels zo'n vijfentwintig grote acquisities. "De internationale expansie verliep in het verleden niet altijd even vlekkeloos. Dat kost geld. Daarom is een beursgang cruciaal. Het bedrijf heeft nu een goed werkend groeiconcept te pakken, waarbij het lokale marktpartijen overneemt", aldus industriekenner en investeerder Loek van den Boog.

Amerikaanse markt

Gezien Exacts streven om voornamelijk op de Amerikaanse markt een hoger profiel te krijgen, lag een notering aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq voor de hand. De beoogde notering aan de AEX komt dan ook als een verrassing. "Wij zouden nooit naar de beurs gaan om in Nederland publiek te gaan", zei Hagens twee maanden geleden nog.
Volgens de woordvoerder van Exact heeft de Nasdaq, behalve dat het een Amerikaanse beurs is, onvoldoende toegevoegde waarde. Een aantal factoren doen de balans naar de AEX uitslaan. Exact noemt de strengere wet- en regelgeving in de Verenigde Staten en de enorme focus op financiële resultaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-14T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.