Xerox kan circuits met standaard inkjet-technologie printen

Plastic chips

Xerox heeft in zijn laboratoria een methode ontwikkeld om computercircuits in plastic te kunnen printen. De vinding draait om een speciale inkt die halfgeleidend is en dus kan dienen om de chiplijnen neer te leggen.

  
Onderzoeker Beng Ong van Xerox heeft met zijn team in het bedrijfslaboratorium te Canada halfgeleidende inkt en materialen ontwikkeld voor het printen van plastic chips in de open lucht en bij lage temperaturen.
De inkt kan gebruikt worden in de open lucht én bij relatief lage temperaturen - vergeleken met andere productiemethodes voor plastic chips. De methode maakt gebruik van reguliere inkjet-techniek. Xerox' vondst belooft dus lagere productiekosten voor plastic chips, wat de massamarkt in zicht brengt. Het bedrijf ontwikkelt ook nieuwe materialen voor het printen van geleidende en dielektrische componenten. Die twee zijn nodig naast de halfgeleidende inkt om complete computercircuits in plastic te kunnen printen.
Xerox-onderzoeker Beng Ong heeft met zijn team aan het Research Centre of Canada van de printer- en kopieergigant de speciale inkt ontwikkeld. Eerder kwam hij al met de polythiophene halfgeleider die als basis dient voor de nu onthulde plastic halfgeleider. Ong en zijn team werken nu verder aan de verfijning van de drie benodigde elementen voor het printen van flexibele plastic chips.
Ong schat dat Xerox straks de ontbrekende elementen in handen heeft om commercieel gebruik van plastic, afgedrukte circuits valide te maken. "De ontwikkeling van deze drie materialen die in vloeibare vorm zijn te verwerken, maakt het mogelijk goedkope, flexibele plastic circuits te maken met algemene vloeistofdepositietechnologieën."

Productie obstakel

Tot op heden is de productie van plastic circuits het grootste obstakel geweest. Het doel is immers goedkope apparatuur, tot aan wegwerpelektronica toe. De fabricageprocessen die tot nu toe zijn ontwikkeld en beproefd, zijn echter complex en daarmee duur.
De eerste toepassing van plastic chips zal zijn voor platte, oprolbare beeldschermen en voor goedkope, eenvoudige massamicroelectronica zoals rfid-labels (radio frequency identification). Het bedrijf verwacht de printbare plastic circuits in de nabije toekomst als commercieel product op de markt te kunnen brengen. Het doet echter geen schattingen wanneer dat dan zou zijn.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.