Programmeerwerk verplaatst zich naar Hongarije

Eerste klas ict'ers

Bij Nederlandse automatiseringbedrijven staan nog steeds duizenden vacatures open, een lucratieve markt voor hen die automatiseerders weten te vinden. Steeds meer programmeerwerk vindt zijn weg naar Hongarije.

Nokia en Ericsson waren er al vroeg bij. De telecombedrijven kozen begin jaren negentig Budapest uit als vestigingsplaats voor een van hun onderzoekslaboratoria Het lab van Nokia biedt zelfs werk aan vierhonderd softwareontwikkelaars. Toch zijn het niet alleen de grote bedrijven die de weg daarheen weten te vinden, stelt Zoltan Bruckner, financieel analist bij durfkapitalist 3TS Venture Partners.
Volgens hem is het al bijna gewoon dat Hongaarse ontwikkelaars software of hardware produceren voor een bedrijf in Stockholm of Londen. Een tiental Hongaarse programmeurs is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de software van de Britse starter Paymentor; een crm-achtige toepassing voor het beheer van debiteuren en facturen.
In veel landen staan inmiddels ook de laserapparaten die een breedbandnetwerk mogelijk maken, een techniek ontwikkeld door Hongaarse ict'ers van Laserbit. Een van de nieuwste oogappels van 3TS is de Hongarije ontwikkelde techniek van digitale opslag met behulp van hologrammen. Het onderzoek is Hongaars, het product wordt ontwikkeld in Denemarken en de marketing wordt verzorgd vanuit Zweden.

Inkomsten

Voordelen zijn er voor beide partijen. Vergeleken met West-Europese salarissen zijn de automatiseerders in Hongarije goedkoop. De ict is tegelijkertijd ook goed voor de Hongaarse economie. "De technische kennis die hier aanwezig is, biedt kansen voor het opzetten van bedrijven die zich richten op de VS en Europa", aldus Bruckner. Hij ziet overigens nog een voordeel: "Voor de automatiseerders zijn deze opdrachten goed. Ze kunnen immers in land blijven."
Een Nederlands bedrijf dat de Hongaarse kennis inzet, is het in Amersfoort gevestigde Marketresponse. In de universiteitsstad Debrecen, in Oost-Hongarije, werken nu al vijf programmeurs voor twee Nederlandse opdrachtgevers. "En ik ben bezig met het aannemen van nog meer ict'ers", zegt Christel Koerhuis, de lokale projectmanager. Het bedrijf zoekt het met opzet wat verder weg van Budapest. Daar zijn programmeurs al niet meer zo makkelijk te vinden en dat zorgt voor hogere kosten dan elders in het land.
De programmeurs in Debrecen zijn in dienst van het bedrijf en hebben kennis van Delphi, Oracle, Java en databasebeheer. Ze kunnen werken op alle gangbare besturingssystemen, vertelt Koerhuis.
"De programmeurs staan bij ons op de loonlijst en werken voor uitsluitend Nederlandse klanten." De ict'ers spreken uiteraard geen vloeiend Nederlands. Dat is volgens Koerhuis ook niet nodig. "Ze spreken Engels, daar worden ze op uitgezocht." Volgens haar kunnen de Hongaren niet alle opdrachten aan: "Voor het werk dat ze uitvoeren moet het niet nodig zijn om iedere dag te overleggen, en de opdrachtbeschrijving moet helder zijn."
Koerhuis noemt naast het academische niveau van de Hongaren de hoogte van het salaris als voordeel. "In Nederland ben je, inclusief de bonus, de auto, werkgeverslasten en noem maar op, per maand veertien duizend gulden kwijt voor zo'n programmeur. Onze programmeurs kosten tussen de zeven en tien duizend gulden."
Nederlandse opdrachtgevers zijn volgens haar in hun nopjes met de constructie. "Ze hadden al ervaring met Russen en Roemenen. Het is voor de bedrijven een stuk makkelijker om zo met buitenlanders te werken, dan om ze naar Nederland te halen."
 
 
Salarissen automatisering Hongarije (Euro)


MinimaalMaximaal
Projectleider45.28363.396
Projectmanager24.90640.755
Technisch adviseur15.84931.698
Business consultant24.90633.962
Telecom specialist29.43440.755
SAP-projectmanager31.69867.925
AS/400-programmeur15.84920.377
It-manager22.64243.472
Senior consultant24.90654.340
Junior consultant13.58518.113

(bron Information Technology, maart 2001)
 
Ict'ers in Afrika
Mocht de voorraad automatiseerders ook in de Oost-Europese landen uitgeput raken. dan is misschien de tijd rijp om in Afrika te zoeken. Peter van de Fliert, accountant bij Andersen, wil Afrikanen scholen in automatiseringstaken. Hij begon vorig jaar een stichting, I-face, die in Afrika onder meer computeronderwijs mogelijk wil maken. Zijn initiatief wordt gesponsord door een aantal internetbedrijven.
Hij begint helemaal vooraan, met het inrichten van een school in Zimbabwe. "Vervolgens leiden we de kinderen op in de fijne kneepjes van de nieuwe economie." Door de stichting wil Van de Fliert vervolgens automatiseringswerk waar in Nederland geen werkkracht voor te vinden is uitbesteden aan de vers opgeleide ict'ers.
Volgens Van de Fliert is het allemaal heel eenvoudig. "Werk wordt per e-mail verstuurd en op de computers daar uitgevoerd. Als het klaar is, zenden ze het per e-mail weer terug. Er komt geen snelweg of vliegtuig aan te pas."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geachte Hr / Mevr.

Sorry dat ik deze ongevraagde e-mail stuur.
Alsu even de tijd wild nemen om even naar deze website www.campingdenhollander.com te kijken begrijpt u ook de reden.

En u heeft de kans om uw onderneming goedkoop onder aandacht te brengen.
Er is geen prijskaartje aan verbonden!
U bepaalt zelf wat een banner of link of andere reclame u waard is.
Wanneer u een donatie doet zet ik voor u voor de duur van een jaar banner, link of reclame op deze website.
Ik heb deze website op diverse zoekmachine geplaatst om zoveel mogelijk aandacht voor de website te krijgen.
Voor eventuele vragen kunt u mij een mailtje sturen.
Mijn E-mail adres is phuijberts@hetnet.nl of bellen. 013-4558344.

Met vriendelijke groeten.
P.Huijberts

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-11T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.