Nokia tuigt firewall op

Besturingssysteem Ipso zorgt voor waaier aan beveiligingsoplossingen

De Finse fabrikant van telefoniesystemen Nokia is druk bezig om meer mogelijkheden aan zijn firewall-systeem toe te voegen. Het eigen van goede beheermogelijkheden voorziene besturingssysteem Ipso staat daarbij centraal.

Sanering netwerkpoot
Bij de publicatie van de kwartaalcijfers over zijn eerste financiële kwartaal meldde Nokia dat het opnieuw gaat snijden in zijn netwerkdivisie, dat steeds verder in de rode cijfers duikt. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar terug kwam er bij dit bedrijfsonderdeel ruim tweehonderd miljoen euro minder binnen. Ook loopt het verlies op, volgens Nokia op door hogere kosten bij de eerste implementaties van 3g-telefoniesystemen.
Topman Jorma Ollila kondigde vorige week aan dat hij 1800 personeelsleden in de netwerkdivisie ontslaat. In februari besloot het concern al het aantal onderzoeksvestigingen terug te brengen en 550 banen te schrappen. De firewall-systemen, onderdeel van Nokia Internet Communications, rapporteren hun cijfers aan Ventures organisatie, één van de drie bedrijfsonderdelen. Ook bij deze divisie staan de resultaten onder druk. Dat leidt voorlopig nog niet tot ontslagen, verzekert Guy Seeuws, Benelux-directeur bij het bedrijfsonderdeel Nokia Internet Communications.
"Bedrijven denken bij netwerkbeveiliging aan veel meer dan een firewall alleen." Dit zegt Guy Seeuws, Benelux-directeur bij het bedrijfsonderdeel Nokia Internet Communications. Hij noemt het afweren van virusaanvallen, het detecteren en pareren van netwerkaanvallen en het onderscheppen van ongewenste mail op een centrale plek als nieuwe vereisten van netwerkbeveiliging. "Dat zijn nogal wat oplossingen die, als zij apart draaien, elk hun eigen onderhoud vergen."

Eén platform

Om de inzet van beveiligingssystemen beheersbaar te houden is gebruik van één besturingssysteem en één beheersysteem cruciaal. "Opwaarderingen en aanpassingen van het platform zijn dan voor alle systemen in één keer uit te voeren", vult Seeuws aan. Ook is een in beveiliging gespecialiseerd besturingssysteem veiliger dan beveiligingssoftware die van een standaard besturingssysteem voorzien is. "Het eerste wat een hacker doet, is een ingang in het systeem zoeken via het besturingssysteem"
Nokia heeft allianties gesloten met specialisten in bepaalde beveiligingsoplossingen en integreert deze in zijn besturingssysteem Ipso. Het werkte al langere tijd samen met Internet Security Systems om indringerdetectie op netwerken te kunnen aanbieden. Sinds kort heeft het ook antivirus-software van Trend Micro naar dit platform overgehaald. Een nieuw op de bescherming van mailsystemen gericht apparaat, de Message Protector, is hierop voor een belangrijk deel gebaseerd. Ook F5, dat software maakt voor het verdelen van de werklast in serversystemen, is aan het Finse lijstje toegevoegd.
Nokia kiest voor intensieve samenwerking met partijen, waarbij de ondersteuning voor de specifieke oplossingen via het concern zelf loopt. Het heeft dat vanaf het begin gedaan door zijn eigen firewall-software te vervangen door het veel gebruikte systeem Firewall 1 van Checkpoint. Het onderscheidt zich hiermee van concurrenten die door overnames hun beveiligingsoplossingen van meer mogelijkheden voorzien. Netscreen en Network Associates zijn voorbeelden van Nokia's concurrenten die dit pad bewandelen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-02T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.