Microsoft sust antitrust in EU

Microsoft wil de antitrust-zorgen van de Europese Commissie sussen middels concessies in de Amerikaanse antitrust-kwestie. Kernpunt hierbij is Microsofts programma om informatie over Windows-protocollen te verstrekken aan de concurrentie.

De protocollenkwestie is één van de twee hoofdpunten in het EC-onderzoek. In de Amerikaanse antitrust-zaak waren de protocollen een bijzaak, maar wel een die is opgenomen in de schikking. De Windows-leverancier zegde toe meer informatie te delen over de communicatie tussen applicaties en Windows én tussen de desktop- en serveruitvoeringen van zijn besturingssysteem.
Tot op heden hebben wetgevers in de VS kritiek geuit op de voorwaarden van dat licentieprogramma. Microsoft heeft in reactie daarop al enkele aanpassingen gepleegd. Het biedt nu aan dit programma te verlengen tot november 2009. Dat is twee jaar langer dan wat de Amerikaanse schikking vereist.
Microsoft pakt met deze belofte ook een deel van de Europese antitrust-zorgen aan. De EC concludeert dat de Windows-leverancier zijn concurrenten uitsluit van benodigde informatie om eerlijk te kunnen concurreren. Dit is uiteengezet in het lijvige rapport dat de EC eind vorige week onthulde.

Kritiek

Microsoft kwam net voor de onthulling van dat document met een eigen publicatie waarin het de Europese overheid bekritiseert. De softwareleverancier stelt dat de voorgenomen strafmaatregelen niet alleen Microsoft bestraffen, maar ook anderen in de ict-industrie.
"De Commissie wil nieuwe wetgeving creëren die een negatief gevolg zal hebben voor intellectuele eigendomsrechten en de innovatiemogelijkheden van dominante bedrijven. Die negatieve impact blijft niet beperkt tot alleen de software-industrie of alleen Europa", stelt het bedrijf. Eurocommissaris Mario Monti wil het Microsoft-onderzoek inderdaad gebruiken als blauwdruk voor toekomstige antitrust-onderzoeken.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.