Eervolle benoeming Ieee van Eindhovense prof

Professor Giok-Djan Khoe van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is benoemd tot president van de Ieee-werkgroep Leos (Laser & electro-optics society). Hij is de eerste Nederlandse hoogleraar die dit (hoge) niveau binnen de Ieee bereikt.

  
Professor Giok-Djan Khoe (TU Eindhoven): "Ik heb er niet echt naar gestreefd."
Khoe zelf is redelijk bescheiden over zijn benoeming: "Ik heb er niet echt naar gestreefd of op gesolliciteerd. Het is een kwestie van gevraagd worden, niet genomineerd. Nominaties zijn in de Verenigde Staten vrij gewoon, in Europa minder."
Het Leos is één van de zevenendertig werkgroepen binnen de standaardenorganisatie Ieee (Institute of electrical and electronics engineers). Een president van zo'n werkgroep wordt geselecteerd op zijn werk binnen het vakgebied, waarbij collega's om inbreng wordt gevraagd. De aanstelling is voor een jaar, met een aanloopperiode als president-elect van een jaar, en een afbouwperiode als junior past president en senior past president van elk een jaar.
 
Khoe
Professor ingenieur Djan Khoe ishoogleraar telecommunicatie aan de Technische Universiteit Eindhoven(TU/e) en expert op het gebied van optische communicatie.Hij was associate editor bij het Journal of Lightwave Technologyen is nu associate editor bij het Journal of Quantum Electronics.Beide technische publicaties zijn uitgaven van de Laser- andElectro-Optics Society (Leos), één van de zevenendertig afdelingenvan het Institute of Electrical and Electronics Engineers (Ieee). Khoeverkreeg in 1991 als eerste Nederlander de eretitel Ieee Fellow, ophet gebied van lasers en electronisch-optische communicatie.De professor dient komend jaar als president van de Leos.

Aanzien

"Het is goed voor het aanzien van onze groep (die onderzoek doet naar optische communicatie - red.) en van de TU Eindhoven. Dit is een kans om naar buiten te treden en het profiel van de universiteit te versterken." Khoe is voorzitter van de capaciteitsgroep Telecommunication Technology and Electromagnetics van de TU/e-faculteit Elektrotechniek. Daarnaast is hij één van de drie oprichters van de onderzoeksschool Communication Technology: Basic Research and it's Applications, en mede-oprichter van de onderzoeksschool National Research Combination Photonics.
De professor wijst er nuchter op dat profilering van belang is omdat onderzoek nu eenmaal financiering behoeft. "In de onderwijswereld moet je immers veel geld extern zien te verkrijgen. Je moet dan ook bewijs hebben dat je als groep of universiteit goed bent, dat je goed bezig bent."

Veel tijd

De nieuwe Leos-leider merkt wel op dat het voorzitterschap van de werkgroep veel tijd in beslag neemt. "Zo moet ik dit jaar zes keer naar de Verenigde Staten, terwijl er al veel is gedelegeerd. Deze functie is ook vrijwillig; het wordt niet betaald, het is een eer. En nogmaals: dit is goed voor de onderzoeksgroep en de universiteit. Verder moet je ook denken aan de instroom voor de technische studies. Als er door de bekendheid rondom mijn benoeming één extra student intekent, is dat toch mooi."< BR> 
LEOS: http://www.i-leos.org

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.