Computers praten met blinde gebruikers

EINDHOVEN - Het Instituut voor Perceptie Onderzoek (IPO) heeft een manier gevonden om computers beter toegankelijk te maken voor blinden.

De methode staat beschreven in het proefschrift 'Visualising graphical user interfaces for blind users', waarop ir Leo Poll vorige week aan de Technische Universiteit Eindhoven promoveerde. De kern van de methode is het hoorbaar maken van visuele informatie. Poll heeft de Soundtablet ontwikkeld, een apparaat waardoor blinden in staat zijn te werken met grafische interfaces. Soundtablet produceert bijvoorbeeld een geluid wanneer de muis over een icoon geschoven wordt. In plaats van de oog-handcoördinatie die ziende gebruikers kennen, is er bij blinden sprake van oor-handcoördinatie.
Volgens de onderzoeker zijn de resultaten van zijn onderzoek ook bruikbaar voor de verbetering van de communicatie tussen mens en machine in het algemeen. De vinding van het IPO, een gemeenschappelijk instituut van de TUE en Philips Research, is overigens nog niet commercieel verkrijgbaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-26T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.