Internationale ict-bedrijven leveren belangrijke bijdrage aan Nederlandse werkgelegenheid

Buitenlandse banenmotor

Het grootste deel van de totale werkgelegenheid van buitenlandse bedrijven in Nederland komt voort uit de ict-sector. Deze houden zich in Nederland vooral bezig met verkoop, marketing, advies of ondersteuning van het hoofdkantoor.

Vestigingen van buitenlandse ict-bedrijven in Nederland nemen ruim tachtigduizend arbeidsplaatsen voor hun rekening. Dat is bijna 16 procent van de totale werkgelegenheid die de ruim vijfduizend buitenlandse vestigingen in Nederland op hun conto schrijven (zie grafiek 'Werkgelegenheid buitenlandse bedrijven in belangrijkste sectoren'). Over alle sectoren zijn er in totaal een half miljoen werknemers die in Nederland voor buitenlandse bedrijven werken.
Dit blijkt uit de nieuwe database buitenlandse vestigingen in Nederland van de Stec Groep, een adviesbureau op het gebied van economische ontwikkeling en vastgoed. De database is ontwikkeld in opdracht van het Commissariaat voor Buitenlandse Investeringen in Nederland (Cbin), onderdeel van het ministerie van economische zaken.
 

Ondersteunen hoofdkantoor

De meeste buitenlandse ict-bedrijven opereren op het vlak van verkoop, marketing en advies rond ict-systemen (zie grafiek 'Activiteiten buitenlandse ict-bedrijven in Nederland'). Samen met het ondersteunen van het hoofdkantoor, als belangrijke andere activiteit, houden meer van de helft van de buitenlandse ict-bedrijven zich hiermee bezig. Ook het grootste deel (meer dan driekwart) van alle banen bij buitenlandse ict-bedrijven is op deze activiteiten gericht. Daarnaast vermeldt het onderzoek dat ruim 40 procent van de buitenlandse onderzoeks- en ontwikkelingsvestigingen in Nederland op ict gericht zijn.
Bij de buitenlandse vestigingen in de Nederlandse ict-sector is het aandeel van Amerikaanse bedrijven het grootst. De ruim 280 bedrijven van deze origine creëren de grootste werkgelegenheid in de ict-sector. De 35 duizend arbeidsplaatsen zijn goed voor 42 procent van alle werknemers bij buitenlandse ict-bedrijven. HP, EDS en Oracle zijn voorbeelden van Amerikaanse ict-bedrijven die de top tien halen (zie de grafiek 'Top tien buitenlandse ict-bedrijven'). Ook veel Britse (O2, Logica CMG en Vodafone) en Franse bedrijven (Cap Gemini Ernst & Young en Atos Origin) staan in dit rijtje.

Randstad blijft trekken

Het leeuwendeel van de ict-bedrijven is in de Randstad gevestigd. De provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht slokken ruim zestigduizend van de in totaal tachtigduizend ict-banen op. Vooral Amsterdam, het gebied rond de luchthaven Schiphol en Rotterdam zijn in trek. Buiten de Randstad is het strategisch gelegen Noord-Brabant populair. Hier tekenen tachtig bedrijven voor meer dan tienduizend banen in de ict. In andere provincies zijn relatief weinig buitenlandse ict-bedrijven te vinden.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-25T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.