Gebrek aan personeel bedreigt groei

In de Verenigde Staten en Zweden zijn de IT-bestedingen per Bruto Nationaal Product (BNP) het hoogst (3,1 procent). Nederland (2,3 procent) staat in de middenmoot: de groei van de IT-bestedingen loopt gelijk met de economische groei. In het jaar 2000 is dit percentage toegenomen tot 3 procent. Dit zijn enkele cijfers die IDC presenteerde tijdens de informatiesessie Directions'97.

Het onderzoeksbureau voorspelde verder dat in 2000 de wereldwijde omzet van de IT-markt zo'n 610 miljard dollar bedraagt. Daarvan nemen de Verenigde Staten 42 procent voor hun rekening, West-Europa 27 procent en Azië/Oceanië 24 procent. Ook voor Nederland ligt een aanzienlijke groei in het verschiet. De grootste groei vindt met jaarlijks 15 procent plaats in de consumentenmarkt. Niet zozeer door de aanschaf van PC's, als wel door de aankoop van softwarehulpmiddelen, printers en spelletjes. In de zakelijke markt investeren de middelgrote bedrijven het meest.

Gastarbeiders

Volgens Liesbeth Ruoff-van Welzen, managing director IDC Benelux, bepaalt het aanbod aan personeel de komende jaren de grens van de IT-groei in Nederland. "Het wordt steeds moeilijker om voldoende mensen te vinden die IT kunnen implementeren en beheren. Ook al omdat niet IT-bedrijven, zoals banken, eveneens op zoek zijn naar gekwalificeerde IT-krachten. Het is niet ondenkbaar dat de markt gastarbeiders moet aantrekken." Ruoff-Van Welzen maakt zich tevens zorgen over de gebrekkige belangstelling voor het IT-vak op middelbare scholen en universiteiten. De IT-markt moet zich veel positiever presenteren over de groeimogelijkheden, is haar conclusie. RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-04-25T00:00:00.000Z Rik Sanders