Opteron debuteert

AMD mikt eerst op zware rekentaken

Chipproducent AMD lanceerde deze week zijn semi-64-bit Opteron-processor. Die chip, eigenlijk gepland voor eind vorig jaar, moet de doorbraak van het bedrijf in de servermarkt forceren. Hiervoor moet de producent nog wel computerfabrikanten over de streep krijgen.

Financiële 'meevaller'
AMD heeft zijn verlies in het eerste kwartaal weten te beperken. De chipproducent verloor 146 miljoen dollar op 715 miljoen dollar omzet. Zowel financiële analisten als het bedrijf zelf verwachtten een iets hoger verlies en een omzet van 683 miljoen dollar. Dat was beide lager dan de resultaten in het vierde kwartaal. Toen boekte AMD een tegenvallend verlies van 854 miljoen dollar, vooral vanwege reorganisatiekosten, op 686 miljoen omzet. De nu geboekte 'meevaller' is te danken aan de toegenomen verkoop van flashgeheugenchips en processoren, meldt AMD.
De chipproducent heeft in november een forse reorganisatie ingezet. Die moet, samen met de gerichtheid op de bedrijfsmarkt, herstel mogelijk maken. Het succes op de bedrijfsmarkt is goeddeels afhankelijk van de Opteron-processor. Ondertussen boekt concurrent Intel goede resultaten: 915 miljoen dollar winst op een omzet van 6,75 miljard over het eerste kwartaal.
Hyperthreading-ontwikkelhulp
Intel lanceert een nieuw ontwikkelhulpmiddel voor Hyperthreading. Programmeurs kunnen met Thread Checker 1.0 efficiënter gebruik maken van de mogelijkheid in Xeon- en de nieuwe Pentium 4-processoren om meerdere programma-threads tegelijk af te handelen. Thread Checker loopt broncode door om fouten in de thread-verdeling en -afhandeling te detecteren. Volgens Intel kan Hyperthreading een prestatieverbetering tot wel 30 procent opleveren. Tot op heden is dat zelden gehaald.
AMD mikt dan ook in eerste instantie op de hpc-markt (high-performance computing). Daarbij gaat het om krachtige systemen - al dan niet in de vorm van minder zware systemen in clusters - voor omvangrijke rekentaken. Supercomputerfabrikant Cray kondigde in oktober al aan een supercomputer, Red Storm, op basis van Opteron-processoren te maken voor de Sandia National Laboratories van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Red Storm moet in 2004 gereed zijn en dan een prestatieniveau halen van 40 teraflops (40 biljoen zwevende komma berekeningen per seconde).
Verder heeft AMD tot op heden enkele kleinere spelers, waaronder Racksaver, Appro, Angstrom en Boxx Technologies, aangetrokken. Deze serverproducenten concentreren zich op reguliere tweeweg en vierweg machines. Verkoopmanager Chris de Gier van AMD Benelux zegt dat de chipproducent juist zoekt onder de kleinere, lokale spelers.
Een opsteker is het feit dat Unix-serverleverancier Sun Microsystems openlijk interesse toont voor de Opteron. De 32-bit chip met 64-bit uitbreidingen draait als besturingssysteem het 32-bit Windows of Linux. Voor 64-bit gebruik is de Opteron vooralsnog aangewezen op Linux.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.