EC dropt onderzoek tv-belangen Microsoft

De Europese Commissie (EC) schrapt zijn antitrustonderzoek naar Microsofts pogingen terrein te winnen in de Europese markt voor interactieve televisie. Dit betreft het minder beladen onderzoek naar de softwarefabrikant. Het omvangrijkere onderzoek naar monopoliepraktijken in de servermarkt loopt nog altijd.

De EC besloot eind vorige week het tv-onderzoek te staken naar aanleiding van een knieval van Microsoft. De softwareleverancier zegt toe twee contracten met kabelbedrijven te wijzigen. Die overeenkomsten zouden de Amerikaanse softwareproducent in de ogen van de EC "onevenredig veel invloed" geven in de Europese markt voor opzetkastjes die interactieve televisiediensten leveren.
De wijzigingen betreffen voorzieningen die Microsoft verhinderen enige druk uit te oefenen op de software-aankoopbeslissingen van kabelbedrijven. De softwareleverancier stelt zich niet misdragen te hebben, maar is bereid tot een tegemoetkoming om de zorgen van de Europese overheid weg te nemen.
De gewijzigde contracten bieden het bedrijf nog zeker mogelijkheden om zijn belangen in de Europese tv-markt uit te breiden, aldus de softwareproducent. "Wij menen nog altijd dat de oorspronkelijke contracten eerlijk en wettelijk waren. Maar het leek ons makkelijker deze kwestie op te lossen door deze veranderingen dan door hierover te twisten met de EC", aldus John Frank, directeur juridische zaken bij Microsoft.
EU-antitrustcommissaris Mario Monti is tevreden over de knieval van Microsoft. "Ik vind de aangebrachte wijzigingen afdoende om het onderzoek naar de betrokkenheid en het gedrag van Microsoft in deze opbloeiende markt te beëindigen."
Hiermee is een eind gekomen aan een onderzoek dat reeds tien maanden liep. Microsoft had zich ingekocht bij diverse kabelbedrijven, waaronder NTL, UPC, Telewest Communications en TV Cabo. In veel gevallen wilde het ook software aan die bedrijven leveren. De EC keek met gefronste blik naar deze mogelijke belangenverstrengeling.

Tamtam

Ironisch genoeg liep Microsofts verovering van de markt voor interactieve televisie al mis doordat het de daarvoor gebruikte software maar niet gereed kreeg. Kabel-grootaanbieder UPC (United Pan-Europe Communications), dat voor 8 procent in handen is van Microsoft, heeft daardoor zijn plannen moeten wijzigen.
In plaats van Microsoft-programmatuur zal het bedrijf software van Liberate Technologies (het gereanimeerde Network Computer van Oracle-president Larry Ellison) gebruiken in alle zeventien landen waar het is gevestigd.
UPC-woordvoerder Bert Holtkamp zegt dat dit volgt op succesvolle proeven met de Liberate-software in Wenen. De Europese uitrol begint in Nederland, waarna Oostenrijk volgt. UPC kondigde zijn oorspronkelijke plannen voor interactieve televisie in oktober vorig jaar al met veel tamtam aan. Vervolgens moest het wachten op de software.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.