Bouwstenen in de ict (48)

In 1990 nam het toenmalige ICL (tegenwoordig Fujitsu Services) zijn intrek in een hoge toren in Maarssen. Niet iedere inwoner van deze groeigemeente onder de rook van Utrecht toonde zich even gelukkig met het pand, ontworpen door AGS Architecten en Planners en in 1989 gebouwd door Ballast Nedam.

Het was het eerste hoge gebouw in de omgeving van Maarssen. Wie tegenwoordig rondrijdt op industrieterrein Het Kwadrant merkt dat hoogbouw allang geen uitzondering meer is.
In de centrale hal stuit je op een markante junglemuur. De Amsterdamse klimaatregelaar Vivaria Projects richtte deze groenwand van zeven bij zeven meter in 1990 in. Het is een gekweekt mini-regenwoud met een beplanting die bestaat uit orchideeën, varens, bromelia's, mos en zelfs een bananenboom waaraan eens in de twee jaar bananen groeien, die later in het bedrijfsrestaurant op het menu staan. "De planten die we gebruiken, behoren tot de epifyten, een plantensoort die in de tropen als non-parasiet in bomen groeit, dus bij uitstek geschikt is voor een open groenwand", zegt Peter Velthuyzen, mede-eigenaar van Vivaria Projects (voor voorbeelden: http://www.vivaria.nl).
Volgens Velthuyzen is zo'n wand een probaat middel tegen de ziekmakende atmosfeer die vaak in kantoren hangt. "Het groen absorbeert schadelijke stoffen en geeft zuurstof af aan de atmosfeer. Daardoor wordt de lucht schoner." Om de groenwand in leven te houden, gebruikt zijn bedrijf voor de benodigde fotosynthese speciale belichting (zes lampen van 2000 watt). Verder staan er bij de muur sproeiers voor af en toe een regenbuitje, waarbij het water gedemineraliseerd is.
In de verticale tuin ontspruiten soms nieuwe planten, waaronder zelfs een begonia. Ook heeft er een tijd een schilpad geleefd die waarschijnlijk door een medewerker in de vijver is uitgezet. Het verhaal gaat dat daar ook piranha's rondzwemmen die vooral happig zijn op vingers van managers. "Nee hoor. Dat zijn pacu's, de brave neefjes van piranha's. Die eten alleen maar vijgen", lacht Velthuyzen. Hij vertelt verder dat er op de verschillende etages van het pand vivariums (Latijn: 'leven achter glas') staan: een plantenaquarium, waarin bijvoorbeeld ook plaats is voor gifkikkers.
Behalve Fujitsu Services huisvest de hoekige kantoortoren op dit moment de medewerkers van Fujitsu Siemens, Teamware en Fujitsu Technology Solutions International (het vroegere Amdahl).< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-23T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.