Getronics versterkt positie Scandinavië

Getronics maakt door de strategische alliantie met Merkantildata een van zijn recente beloften waar. Het krijgt toegang tot de Zweedse markt en vergroot daarmee zijn positie in Scandinavië.

BR>Getronics verkoopt zijn Scandinavische activiteiten aan het Noorse Merkantildata, in ruil voor een belang van 11 procent. Zo'n 1600 mensen stappen over naar het IT-bedrijf uit Oslo, dat 4700 werknemers telt. Mias van Vuuren, chief operating officer van Getronics neemt zitting in de raad van bestuur van Merkantildata, zij het als niet-uitvoerend lid. Bovendien zal Getronics zijn belang van 11 naar 20 procent uitbreiden door voor 92 miljoen euro aandelen te kopen. Beide bedrijven hebben een vierjarige samenwerkingsovereenkomst getekend. Daarbij is afgeproken dat Merkantildata de voorkeursleverancier wordt van Getronics in Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Buiten de noordse regio speelt Getronics deze rol voor Merkantildata, waarbij het Nederlandse bedrijf de wereldwijde contracten coördineert.
Een van de eerste buitenlandse exercities van Getronics vond in Noorwegen plaats, toen het in 1993 de Noorse systeemintegrator Cinet overnam. De automatiseerder verwierf in 1997 een meerderheidsbelang in het eveneens Noorse Ark Asa. Cinet werd hierin ondergebracht, waardoor het 'nieuwe' Ark een sterke positie in Scandinavië verkreeg als systeemintegrator en netwerkdienstverlener. Alleen de marktpositie in Zweden was marginaal. Vorig jaar leek het er even op alsof Getronics in het Zweedse WM-Data een strategische partner had gevonden. Een fusie bleef echter uit. Analist Robert de Susa van Dataquest had dit een sterke zet gevonden, maar vindt dit eveneens van de aangekondigde innige samenwerking met Merkantildata een sterke zet. "Hoewel Getronics nog steeds niet tot de wereldwijde top van IT-dienstverleners behoort, komt de aansluiting met marktleiders als IBM en EDS steeds dichterbij."  RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-21T00:00:00.000Z Rik Sanders