Toon Rijken schiet met The Competence Group de eindgebruiker te hulp

Van bierviltje tot elektronisch leren

Oud-KSI-directeur Toon Rijken is weer terug bij af. Met zijn nieuwe bedrijf The Competence Group helpt hij organisaties met het doorvoeren van verbeteringen en het borgen van kennis. Maatwerkopleidingen voor eindgebruikers staan daarin centraal.

Toon Rijken, de 46-jarige algemeen directeur van The Competence Group, is weer terug op zijn honk. Geboren, getogen en wonend in het Utrechtse IJsselstein is hij met zijn nieuwe bedrijf opnieuw neergestreken in deze plaats, waar ook KSI van start is gegaan. Deze automatiseerder richtte hij in 1986 op samen met een aantal gelijkgestemden, die elkaar kenden van een it-project bij het allang verdwenen Nova Computer Software, in de vorm van een maatschap (toen al!). In die tijd maakte KSI zich al druk over de eindgebruiker. Rijken: "Die hing er maar wat bij. In veranderingsprocessen wordt vaak een applicatie over de muur gegooid en tegen eindgebruikers gezegd: zien maar hoe jullie er mee omgaan. Voor opleidingen is vaak te weinig budget beschikbaar, of het wordt opgesoupeerd gedurende het implementatietraject."
 

[ klein maar fijn ]
De beeldvorming van de Nederlandse ict-bedrijfstak wordt vaak gedomineerd door grote dienstverlenende bedrijven. In dat geweld dreigen kleinere bedrijven onderbelicht te blijven. Ten onrechte. Computable stelt ze stuk voor stuk aan u voor: van piepjong tot middelbare leeftijd en met nooit meer dan zo�n zeventig medewerkers. En altijd: Klein maar Fijn.
 
Alle afleveringen:
 1. The Competence Group
 2. Accountview
 3. Quinity
 4. Quadrant
 5. Lead Software
 6. Fox-IT
 7. Ictivity
 8. Pentex ICT
 9. Ex Machina
 10. SIG
 11. TYP
 12. Agri Information Partners
 13. Twice
 14. Ontarget
 15. SPS
 16. Servoy
 17. Backbase
 18. Polteq
 19. OTS
 20. Admicom
 21. Growth
In 2001 nam Centric het tot negenhonderd man uitgegroeide KSI over. Rijken gaf na een jaar Centric-directeur Gerard Sanderink een hand en is weggegaan. "In harmonie", beweert hij. "We waren toch twee kapiteins op een schip. Bovendien begon het ondernemersbloed weer te kriebelen." Dat de automatiseerder in zwaar weer was beland, valt hem niet echt aan te rekenen, vindt Rijken. "Zoals zoveel andere automatiseerders hebben wij de crisis niet zien aankomen." Hij wijst er op dat KSI nog bestaat, terwijl andere partijen als Aino, CSS en Landis kopje onder zijn gegaan. "Wij hebben zelfs nog met Aino gepraat over een overname. Mijn intuïtie zei toen: 'niet doen'. Gelukkig maar!"

Bierviltje

Rijken nam tien medewerkers mee, die bij KSI eindgebruikersdiensten ontwikkelden, plus een leer- en informatiesysteem en richtte vorig jaar september The Competence Group op. Bij het bedrijf werken inmiddels ruim dertig mensen, waaronder vijftien adviseurs van de doorstart van het voormalige Pyramidion Consultants, die zich heeft aangesloten bij Rijkens firma. Zij beschikken over het softwarepakket Processpublisher waarmee inmiddels bij zo'n honderdvijfentwintig bedrijven bedrijfsprocessen beschreven worden, gericht op eindgebruikers.
The Competence Group richt zich met zijn diensten op middelgrote en grote ondernemingen, onder andere TPG Post en ziekenhuizen, die grote bedrijfsinformatiesystemen gebruiken, zoals SAP, Siebel of callcentersoftware. Met de combinatie van adviseurs, opleiders en automatiseerders beweert Rijken het werken met automatisering te kunnen vergemakkelijken, waardoor het rendement op de it-investeringen kan worden verhoogd. "Wij maken taakbeschrijvingen van wat een eindgebruiker moet doen, en geven hem hulpmiddelen om het werk goed uit te voeren. Dit kunnen extra opleidingen zijn in de vorm van elektronisch leren, een webgebaseerde training of een combinatie van traditionele scholing en e-learning. Kunnen we volstaan met een uitleg achterop een bierviltje, dan doen we dat ook", aldus Rijken.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-18T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.