TNT en Telfort sluiten ict-overeenkomsten met Cap Gemini Ernst & Young

Strategisch advies loont

Cap Gemini Ernst & Young heeft in korte tijd twee contracten gesloten waarbij uitbesteding en advisering hand in hand gaan. De overname van Ernst & Young Consulting begint zijn vruchten af te werpen. Klanten zoeken ict-partners die oog hebben voor snelle veranderingen in hun markt, stelt Cap's ISM-directeur Dick van Eeden.

Cap Gemini Ernst & Young (CGE&Y) sloot vorige week een vijfjarig contract met TNT Nederland. Daarbij neemt het automatiseringsbedrijf het beheer van ruim 1500 werkplekken over en mag het advies uitbrengen over de invulling van de ict bij TNT. Er stappen vijf beheerders over naar de Utrechtse dienstverlener. Een van de aanleidingen om tot uitbesteding over te gaan, is dat het voor TNT lastig is om hooggekwalificeerd personeel te vinden. Door de technische functies bij CGE&Y onder te brengen, kan de it-afdeling van TNT zich concentreren op het aanbieden van toepassingen voor alle distributiewensen. "Daarbij speelt mee dat het aantrekken van personeel de flexibiliteit van de organisatie kan verminderen. Die ict'ers moeten weer omgeschoold worden wanneer zich technologische veranderingen voordoen", zegt Dick van Eeden, directeur van Cap's werkmaatschappij Information Systems Management BV (ISM).
TNT heeft CGE&Y bovendien tot voorkeursleverancier uitgeroepen en het bedrijf als adviseur voor zijn ict-dienstverlening benoemd. Cap moet de trends in de logistieke sector nauwlettend volgen en adviseren wat de ict-gevolgen zijn van dit soort ontwikkelingen. Van Eeden noemt tracking & tracing als voorbeeld, waarbij Cap de mogelijkheden van het volgen van zendingen via internet in kaart brengt. "In het algemeen geldt dat wij voor TNT de vinger aan de pols houden met betrekking tot de hele e-wereld".
Over de precieze contractwaarde laat Van Eeden zich niet uit. Wel geeft hij aan dat het lager ligt dan de order van 200 miljoen gulden die Telfort een aantal weken geleden aan Cap gunde. Ook hier betreft het een vijfjarig contract voor uitbesteding en advisering, alleen steekt een groter aantal medewerkers (21) over naar CGE&Y. Telfort besteedt het beheer van zijn ict-infrastructuur uit en wil met Cap intensief samenwerken in grote automatiseringsprojecten waarmee het in de telecomsector een concurrerend voordeel wil behalen. Net als bij TNT geldt voor Telfort dat het te maken heeft met sterk veranderde marktomstandigheden en daar snel op wil inspelen.

Steun in de rug

Cap werkte al langer voor TNT, maar met Telfort haalt het een nieuwe klant in huis. Op de vraag of de overname van Ernst & Young Consulting hierbij een rol heeft gespeeld, antwoordt Van Eeden "dat dit best een zetje is geweest." Volgens de ISM-directeur, die nauw betrokken is geweest bij het fusieproces tussen Cap Gemini en Ernst & Young Consulting, is het sterke punt van zijn bedrijf de op internationale schaal aangeboden combinatie van consultancy, ontwikkeling en beheerwerk. Hierbij heeft CGE&Y zich in een aantal marktsegmenten gespecialiseerd, waaronder telecom en logistiek. "Het gaat ons niet om het puur beheren van het ketelhuis. Het levend houden van de systemen bij onze klanten, gericht op marktontwikkelingen, en het aansluiten op hun bedrijfsprocessen, is onze kracht."
Hoewel de ISM-divisie dit jaar stevig wil groeien, is het niet specifiek gericht op rekencentra die het eventueel zou kunnen overnemen, zoals de aankoop twee jaar geleden van het Accu, het computercentrum van Universiteit Utrecht. "We moeten de zaak niet omdraaien. We richten ons eerst op de informatievoorziening van klanten en hun wensen daarbij. Daar kan het overnemen van een rekencentrum deel van uitmaken."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-20T00:00:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.