Elsevier scoort met MDL in farmaceutische industrie

De voorgenomen overname van het softwarebedrijf MDL Information Systems door Reed Elsevier is strategisch gezien een knappe zet, aldus effectenmakelaar Merrill Lynch. Maar het Brits-Nederlandse uitgeversconcern betaalt hier wel behoorlijk veel voor.

Reed Elsevier heeft een bod gedaan dat ongeveer vier keer de omzet van het boekjaar 1997 (tot eind maart 1997) en 27 keer de winst bedraagt. Het bod van 32 dollar per aandeel brengt de waardering van MDL op ongeveer 320 miljoen dollar.
Merrill Lynch verwacht dat de overname op korte termijn slechts beperkte invloed zal hebben en neutraal uitwerkt op de winst in 1997. Niettemin wordt de overname positief beoordeeld. MDL is een goed bedrijf met een sterke positie in een niche-markt en met sterke groei-vooruitzichten.

Synergie

Software en databanken van MDL helpen chemici in de farmaceutische industrie sneller nieuwe middelen te ontdekken en te ontwikkelen. Wetenschappers kunnen hiermee vlotter moleculaire structuren doorzien. MDL's voornaamste product is het Isis-platform, een op client/server gebaseerd informatiesysteem dat onderzoekers in staat stelt chemische structuren, reacties en biologische gegevens te analyseren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van databases verspreid over de gehele organisatie. Deze databases zijn soms ontleend aan gepubliceerde literatuur. Elsevier Science heeft vroeger twee databases voor MDL ontwikkeld.
Merrill Lynch concludeert dat MDL strategisch goed past bij Reed Elsevier. Het softwarebedrijf biedt ook qua inkomsten en technologie synergetische mogelijkheden. Reed Elsevier koerst aan op een rol van 'service provider'. MDL bezit die positie al bij chemici in grote farmaceutische bedrijven. MDL biedt Reed Elsevier een distributie 'outlet' naar de farmaceutische industrie voor de online-service Science Direct die het concern dit jaar wil lanceren.

Zoekmachines

Science Direct, gestopt in MDL's software platforms, kan het product van MDL weer aantrekkelijker maken. Ook technologisch gezien is er synergie. MDL heeft verschillende grafische zoekmachines die twee- en driedimensionale grafische weergaven van moleculaire structuren in databanken en zelfs op Internet kunnen identificeren. Reed Elsevier heeft dit nodig om Science Direct te ontwikkelen en te verbeteren. Want expertise beperkt zich grotendeels tot op teksten gebaseerde zoekmachines voor CD-Roms en Lexis-Nexis. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-04-18T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.